Ethereum 2.0 ile tüm kripto yatırımları buhar mı olacak?

Şu anda Ethereum topluluğunda Ethereum'un sansüre karşı direncini sorgulayan sesler yükseliyor. Daha yakından bakıldığında bu tehlikenin ne kadar gerçekçi olduğu ortaya çıkıyor.

Ethereum 2.0 ile tüm kripto yatırımları buhar mı olacak?

ABD Hazine Bakanlığı tarafından Tornado Cash karıştırma hizmetine getirilen yasak, kripto kozmosunda birçok soruyu gündeme getirmeye devam ediyor. Bazıları için yaptırım, özel hayatın ihlali olarak görülüyor. 

Ethereum blok zincirinin artan merkezileşmesi tehlikesinin ön plana çıktığı Ethereum topluluğunda başka bir tartışma alevlendi. Ethereum'un sansüre karşı direnci daha sonra sorgulanacağa benziyor.

 Ethereum 2.0: Protokol düzeyinde sansür mü?

ABD Hazine Bakanlığı yaptırımlarını ihlal etme korkusu, bazı geliştiricileri ve diğer kripto sektörü rakamlarını Tornado Cash ile tüm bağları kesmeye ve kendilerini platformdan açıkça uzaklaştırmaya itti. Hangi amaçla olursa olsun Tornado Cash protokolüyle etkileşime giren cüzdanlar, Ethereum altyapısının çoğuna erişimini kaybetti. Stablecoin operatörleri ayrıca fonları kapattı ve Ethereum ekosistemindeki merkezi stablecoin şirketlerinin büyük etkisine dikkat çekti.

Kısa bir süre sonra Ethereum'daki en büyük madencilik havuzu operatörü olan Ethermine'in blok oluşturma konusunda Tornado Cash işlemlerini boykot ettiği ortaya çıktı. Bununla Ethermine, Ethereum'da zincirleme sansür için bir emsal oluşturmuş olabilir.

 Ethereum boykot

Bu, birçok kripto platformunun ön ucuna erişimi reddetmenin ötesine geçiyor. Bir hükümet düzenlemesine aykırı olan blokların seçici olarak dışlanmasıyla ilgili. Markalı bir protokolün işlemlerini engelleyerek blok zinciri tarafsızlığının baltalanacağı düşünülebilir.

Diğer madenciler şu anda hala ilgili blokları işliyor. Ancak, Ethermine'in ağ üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, yakında kendilerini aynı şeyi yapmak zorunda bulabilirler. Ve bu sorunun Ethereum blok zincirinin iş kanıtı versiyonuyla sınırlı olmayacağı ortaya çıktı.

Ethereum üzerinde merkezileştirme

Eylül ortasındaki Ethereum birleşmesinden sonra blok üretimi artık madenciler tarafından değil, doğrulayıcılar tarafından devralınacak. 32 ETH'yi stake ederek, Ethereum'daki işlemlerin doğrulayıcısı olursunuz. Birçok küçük yatırımcının sahip olmadığı önemli miktarda coin. Yine de stake yapmak için bir Ethereum stake havuzuna katılabilirler. Toplamda neredeyse 417.000 doğrulayıcı var. Yine de, bazı istatistikler güçlü merkezileşmeye işaret ediyor.

 Toplam Ethereum hissesinin neredeyse yüzde 60'ı dört havuza yayılmış durumda. Bunlardan üçü büyük merkezi borsalar Binance, Coinbase ve Kraken'de bulunduğu öngörülüyor. Örneğin, merkezi operatörler arasında gizli anlaşma yoluyla yüzde 51'lik bir saldırı tehlikesi açık bir sorudur. Ayrıca “Lido Finance” likit stake sağlayıcısının payı yüzde 31 ile dikkat çekiyor.

Alış 3250.97
Satış 3251.96
Değişim 41.0199%
Son Değer 3251.46
En yüksek 3292.71
En düşük 3205.24
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler