Enflasyon oranı ne zaman açıklanacak? Eylül ayı enflasyon beklentisi..

Tüm gözler TÜİK tarafından açıklanacak olan eylül ayına ilişkin enflasyon rakamlarındayken, enflasyon beklentisi vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

Enflasyon oranı ne zaman açıklanacak? Eylül ayı enflasyon beklentisi..

Yurt içinde tüm dikkatler Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) tarafından açıklanacak olan eylül ayı enflasyon rakamlarında. Ekonominin gidişatına yön verecek olan veri piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Eylül ayı enflasyon rakamları maaşlara yapılacak zamlardan gıda fiyatlarına kadar birçok veriyi etkileyecek. Bahsedilen veri için beklentiler ise gerilemesi yönünde.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 2022 piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 70,60 seviyesindeyken, bu anket döneminde yüzde 67,73 olarak gerçekleşti.

Enflasyon oranı ne zaman açıklanacak? Eylül ayı enflasyon beklentisi.. - Resim : 1

Eylül ayı enflasyonu ne zaman açıklanacak?

Eylül ayına ilişkin enflasyon oranı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Ekim 2022 Pazartesi günü açıklanacak. 

Geçtiğimiz aya yönelik TÜFE, yıllık bazda yüzde 80,21 seviyesindeyken, aylık bazda yüzde 1,46 seviyesinde kaydedildi.

Eylül ayına ilişkin enflasyon beklentisi

Piyasa katılımcılarının katıldığı bir ankete göre, enflasyonun yükselişi eylül ayında da beklenmekte. Katılımcıların medyan beklentisi, eylül ayında tüketici fiyat endeksinin aylık olarak yüzde 3,6 artması yönünde. Yıllık bazda ise yüzde 84,5 seviyesinde artması bekleniyor. 

Eylül ayına ilişkin en düşük enflasyon beklentisi aylık olarak yüzde 3 olarak kaydedilirken, en yüksek beklenti ise yüzde 4,5 olarak gerçekleşti. Yıllık bazda en yüksek tahmin yüzde 85,9 olarak kaydedilirken, en düşük yüzde 83 seviyesinde gerçekleşti.

Etiketler