Endüstri devrimi ve ekonomik sonuçları

Yakın tarihimiz olarak nitelendirilebilecek 18. yüzyılın ortalarında tarih sayfasında boy gösteren Endüstri Devrimi, günümüz dünyasının teknolojik kalkınmasının yegane sebebi olarak görülmektedir. Gelin bizlere ekonomik ve teknolojik olarak büyük katkı sağlayan Sanayii Devrimi'ne yakından bakalım.

Endüstri devrimi ve ekonomik sonuçları

Sanayii Devrimi:

Sanayii devrimi, bir diğer adıyla endüstri devrimi; insan ve hayvan gücüne dayanan üretim olanaklarının makine gücü sayesinde üretilmeye başlamasına verilen isimdir. 

Sanayii üretiminin, 18. yüzyılın ortalarında doğru İngiltere'de dokuma sanayiinde ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu nedenle endüstri devriminin doğduğu yer olarak da İngiltere görülmektedir. Ardından sanayii devrimi diğer endüstri alanlarına yayılmıştır ve kısa görülebilecek bir sürede tüm üretim alanlarında makineleşme süreci başlamıştır. Makineye dayalı üretime geçişle birlikte üretim göreceli olarak kolaylaşmış ve üretim miktarı eskiye nazaran önemli oranlarda artmıştır. 

  Endüstri devrimi ve ekonomik sonuçları - Resim : 1

Endüstri devrimi, insanlık tarihinin ikinci en büyük dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. Yeniliklerle birlikte Batı insani dediğimiz çoğunluğunun Avrupa'da yaşayan insanlar tarafından oluşturulan toplumun hayatında büyük kolaylıklar ve değişimler sağlamıştır. Bütün bunların yanında dünya tarihinde ilk kez toplumun refah artışı ve nüfus artışı aynı anda yaşanmıştır. Bu sebepten dolayı sanayii devrimi, nüfus artışının ekonomik gelişmenin önüne geçmediği tek tarihsel olay olarak ekonomi tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır. Vermiş olduğumuz bu özelliğinden dolayı sanayii devrimini ekonominin gelişmesinde atılmış olan en büyük adım olarak görmemiz yanlış olmayacaktır. 

Ancak insanoğluna bütün bu pozitif getirilerinin yanında sanayii devrimi üretimin görülmemiş şekilde artmasına sebep olmuştur. Daha fazla mekanik güç doğrudan olarak daha fazla hammadde ve daha fazla mal üretilmesini doğurmaktaydı. Bütün bunların yanında sanayii devrimi, daha fazla atığın çıkmasına, daha fazla ulaştırma gücüne ihtiyaç duyulmasına ve üretimin sağladıkları kolaylıklar ve artan nüfus sayesinde daha fazla arza ihtiyaç duymaya başlamıştır. Tüm bu artan arzı karşılamak için satacak daha çok malı olan ve daha büyük sermayeleri bulunan büyük üretim tesisleri ve şirketler sırayla açılıp üretime başlamıştır. Bu durum Avrupa'nın sanayii devrimi sayesinde ekonomisinin büyümesine ve hızla daha çok üretim yapmasına neden olmuştur. 

            Endüstri devrimi ve ekonomik sonuçları - Resim : 2

Endüstri Devrimi'nin sonuçları:

Sanayii devrimi çok kapsamlı olmasından dolayı sonuçlarına bakıldığında bir çok sonuç doğurmuştur ve bunların başlıca olanları sizler için aşağıda sıraladık:

- Sanayii devriminin ortaya çıkması birlikte gerek kendi kendini besleyen uzun soluklu üretim olanakları yaratmıştır. 

- Sanayii devriminin oluşumu sağlık alanında da makineleşmeyi getirmiş ve insanoğlunun ortalama yaşam süresinin uzamasına sebep olmuştur.

- Kesintisiz bir şekilde devam eden üretim beraberinde sosyal refahı getirmiş ve dünya nüfusu önce Avrupa'da olmak üzere büyük artış göstermiştir. Günümüzde sanayii devrimiyle başlayan dönemden itibaren artan nüfus hız kesmeden artmaya devam etmektedir.

- Devrim, işgücü için gereken üretim olanaklarının makinelerden sağlamaya başlamıştır.

- Kentler ve küçük yerleşkeler arasındaki fark açılmıştır, çünkü sanayileşen bölgelerde yeni büyük metropoller oluşturulmuş ve kırsal kesimle kentte yaşayan halkın bağlantısı azalmıştır. Köyler ve kentlerde tamamen farklı yaşantılar yaşanmaya başlamıştır.

- Devrimle birlikte üretimin artması için gereken finansman da artmıştır çünkü makineleşme pahalı bir süreçtir. Finansman ihtiyacının artması tüm dünyadaki bankacılık faaliyetlerinin dah etkin olmasını sağlamış ve bankacılık ve kredilendirme sistemi gelişmiştir.

Etiketler