En iyi yatırım tercihi nedir? Uzmanlar açıkladı

En iyi yatırım tercihi yatırımcılar tarafından araştırılırken, Citigroup ve Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC) stratejistleri doların en iyi yatırım tercihi olduğunu açıkladı.

En iyi yatırım tercihi nedir? Uzmanlar açıkladı

Citi, küresel bazda hisse senedi piyasalarında 2022 yılında 23 trilyon doların silindiği bir ortamda değerli varlıkların aksine doların en güvenilir yatırım olduğunu  vurguladı ve doları güvenli liman olarak adlandırdı.

Bununla beraber Canadian Imperial Bank of Commerce, son zamanlarda doların tüm varlıklar karşısında değer kazanmasına devam edeceğini açıkladı. 

Uzmanlar küresel piyasalarda yaşanan huzursuzlukların ve gerginliklerin doların lehine olduğunu belirtti.

'Saklanacak tek yer dolar'

Dolar, son zamanlarda FED'in faiz artışlarına devam edeceği sinyalleri ile aldı başını gitti. Bu durumun devam edeceğini vurgulayan Citi Stratejistleri Jamie Fahy,  "Saklanacak tek yer dolar. Enflasyonu düşürme çabaları 'derin resesyona'a yol açabilir, bu da FED politikası değişmeden kurumsal kârlılıklarda ve hisse senetlerinde düşüşün süreceği anlamına geliyor" sözlerine yer verdi.

Doların diğer para birimlerine karşı değerini ölçen dolar endeksi 2022 yılı içerisinde yüzde 11 seviyesinden fazla yükselmiş durumda. Dolar, 2004 yılından bu zamana kadar en iyi yıllık performansı bu sene yaşadı.

ABD tarafından enflasyon rakamlarının beklentinin üzerinde gelmesi FED'in faiz indirimine devam edeceği sinyalleri doların güç kazanmasında büyük rol oynadı. 

Bunun yanında Japon yeni dolar karşısında son 24 yılın en düşük seviyesine geriledi. dolar karşısında güç kaybeden bir diğer para birimi ise Çin yuanı. Dolar/yuan paritesi 7 seviyesinin üzerine çıktı. Öte yandan Kanada para birimi ise dolar karşısında son 2 yılın en düşük seviyesine ilerledi.

Dolarda yükseliş devam edecek mi?

New York'taki Brown Brothers Harriman'da Döviz Stratejisti olan Win Thin doların yükselmesi hakkında FED'in önemli bir rol oynadığını vurgulayarak,  "Dolardaki düzeltme döneminde de belirttiğimiz gibi temel göstergelerde bir değişiklik olmadı, küresel çalkantı doların ve ABD varlıklarının lehine görünüyor" sözlerine yer verdi.

Dolardaki yükselişin bitmediğini belirten uzmanlar, para politikasında faiz artırımlarının devam edeceği ve finansal koşulların üzerinde hala gevşeklik olduğunu vurguladı.

Uzmanlara göre son 20 yılın zirvesinde yer bulan dolar endeksinin önümüzdeki aylarda yüzde 2 seviyesinde daha artış göstereceği tahmin ediliyor.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

XAU/USD Altın Amerikan Doları
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 2391.52
Satış 2392.09
Değişim 12.49%
Son Değer 2391.8
En yüksek 2417.91
En düşük 2372.9
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler