En çok düzen emtialar platin ve paladyum yüzde 2'ye yakın geriledi

Haftanın son işlem günü negatif bölgede işlem gören platin ve paladyum, en çok düşen emtialar arasında öne çıkıyor.

En çok düzen emtialar platin ve paladyum yüzde 2'ye yakın geriledi

Enflasyonun 31 yılın en yüksek düzeyine çıktığı ABD'nin yanında Çin'in de benzer tüketici fiyatları artışından destek alan metaller, bugün sert geriliyor. Platin ve ikamesi olan paladyum, yüzde 2'ye yakın değer kaybederek en çok düşen emtialar arasında ilk sırada yer alıyor.

Dün en son 1091,70 dolar düzeyinden işlem gören platin vadeli işlemleri, bugüne yatay seyirle başladıktan sonra Avrupa seansında sert geriledi. Türkiye saatiyle 12.23'te yüzde 1,8 ekside işlem görürken, gün içi hareket aralığı 1073 - 1097 dolar oldu.

Değerli maden haftalık, aylık ve yıllık bazda pozitif performans sergiledi.

Haftalık yüzde 4 değerlen platinin aylık kazancı yüzde 5,7 olarak gerçekleşti. Yıllık bazda ise yatırımcısına yüzde 22,5 değer kazandırdı.

Paladyum ise dün 2061 dolarla kapanış yaptıktan sonra bugüne yatay açılış yaptı. Asya seansında dalgalanarak gerileyen platin, Avrupa seansında benzerleri gibi düşüşü hızlandırdı.

Hali hazırda yüzde 1,6 negatif bölgede seyreden paladyumun gün içerisindeki hareket aralığı 2026 - 2068 dolar oldu.

Son verilere göre paladyum, sadece haftalık bazda pozitif eğilime işaret etti. Bu da yüzde 0,40 oranında küçük bir kazanç oldu. Aylık bazda yüzde 3,3 düşen emtia, yıllık bazda yüzde 12,8 geriledi.

Etiketler