Emtia piyasalarında son durum ne?

Omicron varyantının yarattığı tedirginliğin dünya genelinde azalması ve dolara olan talebin düşmesiyle emtia piyasaları geçtiğimiz hafta pozitif bir seyirde hareket etti.

Emtia piyasalarında son durum ne?

Omicron varyantının, global ölçekte vaka sayılarını artmasına rağmen endişelendiği kadar ağır etkilerinin olmadığına yönelik haberler ve dolara olan talebin azalmasıyla emtia piyasası geçtiğimiz hafta pozitif bir seyir izledi. 

Ekonomilerde pandemiden kaynaklanan etkiler devam etse de artık toparlanmanın başladığı ve emtialara olan talebin de arttığı belirtildi. Çin'de bankaların ekonomiye desteği hızlandırmalarıyla ülkede artmaya başlayan talep de emtia fiyatlarına pozitif yansıdı. 

Emtia piyasalarında son durum ne? Petrol yükseldi mi, bakır ne durumda, altın yükselecek mi?

Metallerde bir önceki hafta görülen pozitif seyir geçtiğimiz hafta da devam etti. Paladyum yüzde 9,3, alüminyum yüzde 4,6, çinko yüzde 4,2, platin yüzde 3,7, gümüş yüzde 2,3, nikel yüzde 2, bakır ve altın yüzde 0,6 oranlarında kazanç elde ettiler. 

Küresel ölçekte otomotiv üretiminin artacağına ilişkin iyimserlikle beraber Çin'in talebinin artacağına ilişkin beklentiler de paladyum fiyatlarını pozitif yönde etkiledi. 

Emtia piyasalarında son durum ne? Petrol yükseldi mi, bakır ne durumda, altın yükselecek mi?

Alüminyum ve çinko, hem arza ilişkin artan endişeler hem de Omicron varyantına yönelik problemlerin hafiflemesiyle yükseliş gösterdi. Artan enerji fiyatlarının, maliyetleri yükselteceğine ilişkin endişelerle alüminyum fiyatlarında yukarı yönlü bir seyrin izlendiği ifade edildi. 

Bakır fiyatları arza yönelik sıkışıklıklar, dolara olan talebin azalması ve Çin ekonomisine ilişkin destekle beraber artan beklenti sonucunda pozitif seyrediyor. 

Brent petrol yükseldi, doğal gaz dördüncü haftada da geriledi

Emtia piyasalarında son durum ne? Petrol yükseldi mi, bakır ne durumda, altın yükselecek mi?

Enerji emtialarındaysa brent petrol yatırımcıları sevinirken, doğal gaz dördüncü haftada da düşmeye devam etti. Geçtiğimiz hafta brent petrol yüzde 5,1 oranında yükseldi. Doğal gaz ise yüzde 0,9 geriledi. 

Brent petrol fiyatlarındaki yükselişte, doların diğer para birimleri karşısında değerinin düşmesi ve Çin'in ekonomik büyümesini devam ettirebileceğine yönelik açıklamaların etkisi oldu. ABD'nin ticari ham petrol stoklarının iki hafta üst üste beklenenden fazla gerilemesi de brent petrolün yükselmesinde rol oynadı. 

Doğal gaz fiyatları, havaların soğuması nedeniyle artan tüketim ve Rusya'dan gelen doğal gaz miktarının azalmasıyla yükseliş gösterse de ABD'nin Avrupa'ya sağladığı LNG miktarını artırmasıyla kazançlarını sildi.

Tarım emtiaları da geçtiğimiz hafta pozitif seyretti. Üretim beklentilerindeki düşüş ve ihracatın artmasının, tarım emtialarının yükselmesinde büyük rolü oldu. 

Buğday yüzde 5,2, mısır yüzde 2,3, pamuk yüzde 1,7 ve şeker de yüzde 0,6 oranında kazanç elde ederken, kahve yüzde 1,5 değer kaybı yaşadı.

Petrol fiyatlarının toparlanması, mısır ve şekere pozitif yansıdı

Emtia piyasalarında son durum ne? Petrol yükseldi mi, bakır ne durumda, altın yükselecek mi?

Brezilya ve Arjantin'de yağışlar düşük olduğu için ve buna Avrupa ve Kuzey Amerika'daki soğuklar da eklendiğinde mısır alımları güçlendi ve fiyatları yükseldi. 

Petrol fiyatlarındaki toparlanmanın mısıra olan talep beklentilerini artırdığını söylemek mümkün.

Omicron varyantının etkilerinin sınırlı kalacağına ilişkin beklentilerin pamukta alımların artmasına neden olduğu düşünülüyor. Öte yandan gübre ve enerji maliyetlerinin de arttığı söylemek mümkün.

Petrolün toparlanması mısır kadar şekere de destek veriyor. Kahve geçtiğimiz haftayı düşüşle tamamlayan tek tarım emtiası olmuştu. Ekonomiler kapanınca tekrar artan talebe ilişkin endişeler fiyatların gerilemesine sebep oluyor.

Etiketler