Emekliler dikkat! İntibakla maaşlara zam geliyor! En düşük emekli maaşı..

Emeklilere ilişkin maaş iyileştirmesi üzerinde çalışmalar hızlandı. EYT ile ilgili düzenlemeler devam ederken, intibak düzenlemesiyle maaşlarda yüzde 70’e varan artış yaşanacak. İşte detaylar..

Emekliler dikkat! İntibakla maaşlara zam geliyor! En düşük emekli maaşı..

Vatandaşların yüksek maliyetler karşısında maaşlarının yetmediği dönemde zam haberleri gündemde yer alıyor. EYT, vergi dilimi, maaş iyileştirilmesi gibi gelişmeler vatandaşlar tarafından ilgiyle yakından takip ediliyor. 

Emeklileri ilgilendiren intibak düzenlemesi ile maaşlarda büyük bir artış sağlanacak. Emekli maaşlarında yüzde 70 oranında artış yapılması bekleniyor. 

İntibak düzenlemesinden kimler yararlanabilir?

 EYT üzerinde yapılan çalışmalar ile milyonlarca kişi emekli olmaya hazırlanıyor. İntibak düzenlemesi 2000 yılından önce emekli olanları kapsıyor. Bahsedilen yıldan sonra emekli olanlar da en düşük maaşı almakta. Sigorta sisteminde yapılan birtakım değişikler nedeniyle bu fark meydana geldi.

Emekliler dikkat! İntibakla maaşlara zam geliyor! En düşük emekli maaşı.. - Resim : 1

İntibak düzenlemesinin amacı nedir?

Bunun yanında SSK veya Bağ-Kur üzerinden emekli olunduğunda, sigorta başlangıç tarihi emekli olmada büyük önem taşıyor. Tarihlere göre kazançlar değişirken, 2000 yılından önce emekli olan biri, eşit prim sayısına rağmen 2000 yılından sonra emekli olmuş kişilere göre daha fazla maaş alıyor. İntibak düzenlemesinin müdahale ettiği bu alanda farkların kapatılması hedefleniyor.

Emekli maaşları ne kadar olacak?

 5 bin prim günü bulunan ve 1999 öncesi emekli olan bir kişi tahmini 6 bin TL maaş alıyor. Aynı prim gününe sahip bir kişi, 2000 senesinden sonra emekli olduğu için ortalama 3.500 TL maaş alabiliyor. İntibak düzenlemesiyle beraber emekli maaşlarında yüzde 70 oranına yakın bir artış yapılacağı tahmin edilirken, 3.500 TL maaş alan 2000 sonrası emeklisinin maaşı yaklaşık 6 bin TL’ye çıkacak. Ödenmiş prim sayısına bağlı olarak emekli maaşları artış gösterecek.