Elon Musk, şirketlerinde işe girmek isteyen birinde hangi özellikleri arıyor?

Elon Musk'ın CEO'su olduğu SpaceX'te ya da Tesla'da işe girmek istiyorsanız sahip olmanız gereken bazı nitelikler var.

Elon Musk, şirketlerinde işe girmek isteyen birinde hangi özellikleri arıyor?

Her şirketin kendi kültürü olduğu gibi her iş verenin de işe alacağı kişilerden farklı beklentileri vardır. Bu beklentiler gün geçtikçe yeni nesil, eski klasik iş niteliklerinden ayrışan nitelikler haline geliyor. İş ilanlarında sürekli gördüğümüz, ''Eğitimli, esnek çalışma saatlerine ayak uydurabilecek, takım çalışmasına yatkın vb...'' gibi nitelikler artık eski moda şirket beklentileri olarak tarih oluyor. Dünyaya inovasyonla damga vuran yeni nesil şirketler ve bunların yeni nesil patronları da artık bunları pek önemsemiyor.

Yeni kuşağın bir işten beklentileri ve hedefleri eskisinden çok farklı. Yalnızca şirketin eski çağda kalmış beklentileriyle bu nesli bir kalına uydurmaya çalışmak çoğunlukla fiyaskoyla sonuçlanıyor ve yeni yeteneklerin daha yenilikçi şirketlerde şaşırtıcı performans ortaya koymalarına neden oluyor.

Bundan ötürü de artık insan kaynakları yönetimi işe alırken aradığı nitelikleri daha da geliştirmeye mecbur oluyor. Hem genç yeteneklerin beklentilerine uygun hem de bu yetenekleri şirketin çıkarları ve geleceğiyle uyumlu hale getirebilecek nitelikler aranıyor.

Şüphesiz yeni nesil şirket ve yönetici profili denince akla gelen ilk isimlerden olan Elon Musk da buna liderlik edenlerden biri. Geçtiğimiz dönemde SpaceX için aradığı yeni yeteneklerden beklentilerini bir tweet ile paylaşmıştı, ki işe alacağı kişilerde aradığı niteliklere bakıldığında bunların yalnızca SpaceX'e özel beklentiler olmadığı hemen anlaşılabiliyor.

Elon Musk: ''Süper sıkı bir iş ahlakı, bir şeyler inşa etme yeteneği, sağduyu ve güvenilirlik gereklidir, geri kalan kısmı biz eğitebiliriz.''

Eski kuşak çalışanlar için elbette bu beklentiler şaşırtıcı. ''İletişim yeteneği, güçlülük, esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilmek, takım çalışmasına yatkınlık.'' Musk bunların hepsini eğitimle vermenin mümkün olduğunu düşünüyor. Ancak yetenek olarak sahip olunması gereken öz nitelikler olarak iş ahlakını, bir şeyler inşa etme yeteneğini, sağduyuyu ve güvenilirliği sayıyor. Musk, 'bir şeyler inşa etme yeteneği' derken, SpaceX'e aranan yetenekler için uzay mekiği inşa etmekten değil, herhangi bir şey inşa etme yeteneğinden söz ediyor.

Elon Musk'ın saydığı bu dört kriter için  yeni nesil insan kaynağı yöneticiliğinin kat edecek çok mesafesi olduğunun özeti diyebiliriz.

Etiketler