El Salvador'dan sonra: Bitcoin dalgası şimdi Afrika'ya mı yayılıyor?

El Salvador, Bitcoin'i resmi ödeme aracı olarak ilan ettikten sonra, diğer gelişmekte olan ülkelerden politikacılar da kripto ve blok zincirin avantajları hakkında kamuoyuna düşünüyorlar. Zimbabve'nin maliye bakanı da öyle.

El Salvador'dan sonra: Bitcoin dalgası şimdi Afrika'ya mı yayılıyor?

Zimbabve'nin maliye bakanı Mthuli Ncube, blok zinciri teknolojisi ve ülkesinde Bitcoin and Co.'nun benimsenmesi hakkında olumlu konuştu. Dubai ziyareti vesilesiyle tweet attı:

Kripto para birimi ve ödeme çözümleri için büyüleyici bir merkez olan Dubai'deki DMCC CRYPTO CENTER'ı ziyaret ettim. Diasporadan transfer ücretlerini düşürebilecek çözümlerle karşılaştım.

Dünya Bankası'na göre, Afrika devletinin vatandaşları her yıl yurt dışından 1,2 milyar ABD doları alıyor. Basında çıkan haberlere göre, 90 milyon ABD dolarına kadar işlem ücreti alınacaktır. Güney Amerika'da bu tür ücretlerin düşürülmesi de kriptonun benimsenmesi lehine önemli bir argüman. Ncube, yurttaşlarını birkaç yıl önce Bitcoin'e yatırım yapmaya çağırmıştı.

Bitcoin açıklamasına karışık yanıt

Bitcoin topluluğunun bazı kesimleri maliye bakanının açıklamasını olumlu karşılarken, eleştirel sesler de vardı. Zimbabwe kripto şirketi FlexFinTx'in CEO'su Victor Mapunga, bakana ülkede halihazırda sektörde aktif olan şirketlerin olduğunu hatırlattı . Ona göre politikacılar Dubai'ye bakmasalar, yerel aktörleri tanıtsalar daha iyi olur.

Diğer sesler, Bitcoin ve Co.'nun enflasyondan etkilenen Zimbabve dolarını telafi etmenin etkili bir yolu olmaya devam ettiğini kabul etti. Burada da Latin Amerika ülkelerindeki duruma paralellikler ortaya çıkıyor. Ancak eski Zimbabwe Senatörü Jopa SaYeyo, enflasyon sorununa ilişkin önemli ölçüde farklı bir değerlendirme yaptı :

Bankalar döviz kurunu manipüle etmeyi bırakırsa, RBZ [Zimbabve'nin merkez bankası; Not alınmış. Red.] Belki kripto paraları düşünün. Aksi takdirde, ZWL'nin büyük bir çöküşüne yol açacaktır.
El Salvador'da da artık Bitcoin'in piyasaya sürülmesi konusunda hoşnutsuzluk var. Eleştiri, diğer şeylerin yanı sıra, kripto yasası çıkarıldığında da devreye giren Başkan Bukele'nin otoriter hükümet tarzıyla ilgili.

Etiketler