Ekonomi piyasalarında bu hafta yaşanan gelişmeler

Bu hafta ilk sıralarda olan FED'in faiz kararı ile birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini ve öne çıkan sıcak gelişmeler yaşandı.

Ekonomi piyasalarında bu hafta yaşanan gelişmeler

FED'in faiz kararının ardından AB ve ABD ekonomisine yönelik verilerin açıklandığı haftayı geride bırakmış durumdayız. FED başkanı Powell'ın karar sonrası yaptığı açıklamada piyasaların rahat nefes almalarını sağlarken, bir sonraki gün açıklanan ve ABD'nin teknik resesyona girdiğini gösteren veriler de daha yumuşak fiyatlarını beraberinde getirdi.

FED faizi 75 baz puan seviyesine çıkardı

ABD Merkez Bankası temmuz toplantısında 75 baz puan ile beklentiler doğrultusunda ilerledi. Haziran ve Temmuz toplantısında yapılan 150 baz puanlık faiz artışı 1980'lerin başından bu zamana kadar en hissedilen sıkılaşma olarak kaydedildi.

ABD resesyona girdi

ABD ikinci çeyreğe yönelik gayri safi yurt içi hasıla verilerini açıkladı. ABD ekonomisine ilişkin veriler beklenenin yanı sıra oldukça olumsuz performans gösterdi. Ülke ekonomisi yüzde 0,9 seviyesinde daralma yaşarken, ABD ilk çeyrekte de yüzde 1,6 küçülme kaydetmişti. Ülke arka arkaya iki çeyrek daralma kaydederek teknik resesyona girmiş oldu.

Euro Bölgesi enflasyonla savaşıyor

Temmuz ayında yeni bir rekor kıran Euro Bölgesi, Avrupa Merkez Bankası'ndan sert faiz artışının mümkün olacağını belirtti.

Euro Bölgesi büyüme tahminini oldukça aştı

Yüksek enflasyon, sıkılaşmaya devam eden para politikası ve Rusya'nın enerji baskılarına yönelik endişelerin resesyon beklentilerini yükselttiği bir dönem içinde olan Euro Bölgesi ekonomisi, öngörülenden üç kat daha fazla büyüme gösterdi.

Müşterek Koordinasyon Merkezi açıldı

Tahıl ürünlerinin Ukrayna'dan güvenli şekilde sevki için İstanbul'da oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi açıldı. Milli Savunma Bakanı Akar, İstanbul'daki tahıl koridoru için merkezin açılmasına yönelik açıklamasında gıda krizinin aşılmasına önemli katkısı olacağını vurguladı.

TCMB 2022 enflasyon tahminini yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Bankası 2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42,8 seviyesinden 60,4 seviyesine yükseltti. TCMB, enflasyonun 2023 yıl sonunda yüzde 19,2 olarak gerçekleşeceği tahminlerinin arasında yer alıyor.

TCMB Başkanı stokçulukla suçlandı

İstanbul Sanayi Odası Meclis toplantısında İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ile sanayicileri stokçuluk yapmakla suçlayan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında gerilme yaşandı. “Sanayici ucuz kredi alıp stokçuluk yapıyor” diyen Kavcıoğlu’na tepki gösteren Bahçıvan, “Bunları çok tehlikeli ithamlar olarak görüyorum” dedi. Bahçıvan, “Kendisini enflasyona karşı korumak için stok tutan sanayiciyi itham altına alırsak, Türk sanayisine karşı büyük haksızlık yapmış olursunuz” ifadelerini kullandı.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler