Ekonomi piyasalarında bu hafta neler yaşandı?

Ekonomi piyasasında bu hafta nasıl geçti? Yurt içi piyasalarında haftanın öne çıkan başlıkları nelerdir?

Ekonomi piyasalarında bu hafta neler yaşandı?

Avrupa Merkez Bankası enflasyonla savaşıyor

Avrupa Merkez Bankası yükselişe devam eden enflasyonla mücadele için 11 yıl sonra faiz artırma kararı aldı. 2011'den bu yana ilk kez faiz artışına giden AMB, faiz beklentilerinin ötesinde 50 baz puan artıran negatif faiz dönemine de son vermiş durumda. Kararın ardından Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde basın açıklaması yaptı. Largarde, enflasyon ve yeni mekanizmaya yönelik değerlendirmeleri gündemde tuttu. Lagarde Eylül ayı için de önceki sözlü yönlendirmenin artık geçerli olmadığını Avrupa Merkez Bankası'nın ay ay karar vereceğini belirtti.

Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinde bakım bitti

Rusya'dan Almanya'ya uzanan en büyük boru hattı olan, Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden tekrar doğalgaz akışı sağlandı. 10 günlük bakımda olan boru hattı 21 Temmuz sabahı tekrardan faaliyete geçti.

İtalya Başbakanı Draghi istifa etti

İtalya Başbakanı Mario Draghi, kendisinin liderlik yaptığı Senato'daki güven oylamasını kazanmasına rağmen hükümette yer alan üç partinin oylamaya katılmamasının ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya istifasını sunduğunu açıklamıştı.

Ukrayna Karadeniz limanlarında ihracata açılıyor

Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracatının yeniden başlamasını içeren anlaşma imzalandı. Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imza töreni, Cumgurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Milletler Sekreteri Guterres ve Rusya Savunma Başkanı Şoygu'nun katılımıyla Dolmabahçe Ofisi'inde gerçekleşti.

TCMB faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı. Piyasa beklentileri karşısında faizi sabit tuttu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında gerçekleşen toplantı sonrası faiz oranı 14 seviyesinde kalmasına karar verildi.

Türkiye'nin döviz rezervi bitti mi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) net rezervi 8 Temmuz haftasında 6,1 milyar dolara gerilemiş durumda. Böylece net rezervlerde Nisan 2002'den bu yana en düşük seviyesine indi. Brüt rezervler ise 100 milyar doların altında düşüş gerçekleştirdi.

SocGen'den yıl sonu dolar tahmini

Avrupa'nın ana finans şirketlerinden biri olan SocGen dolar/TL tahminini açıkladı. Dolar bu yılın en yüksek seviyelerini görmüş durumda. Global bankalarda gelişen ülke para birimlerine yönelik analizlerinde TL'de yer alıyor. Bahsedilen bankalar arasında olan  Fransız Société Générale, yıl sonuna kadar dolar/TL' nin 22 seviyesinde olacağını tahmin etmekte.

Etiketler