ECB'nin PEPP sona ermeden tahvil alımını güçlendirmesi bekleniyor

Avrupa Merkez Bankasının PEPP sona ermeden normal tahvil alım programını güçlendirmesi bekleniyor.

ECB'nin PEPP sona ermeden tahvil alımını güçlendirmesi bekleniyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyinin Pandemi Acil Alım Programı'nın (PEPP) mart ayında sona ermeden önce normal varlık alım programını (APP) güçlendirme yönünde adım atması bekleniyor.

Bloomberg ekonomistlerinin yaptığı bir ankete göre, PEPP'ten çıkışın sorunsuz olmasını sağlamak ve piyasa gerilimleriyle başa çıkmak isteyen ECB'nin APP'nin esnekliğini artıracağı düşünülüyor.

Katılımcılar öte yandan, ECB'nin PEPP'i sona erdirmeye aralık ayında başlamasını bekliyorlar. Bununla beraber her 4 ekonomistten biri ECB'nin PEPP'in ardından yeni bir program açıklamasını bekliyorlar.

Katılımcılar, ECB'nin önümüzdeki hafta yapılacak Yönetim Konseyi toplantısında politika değişikliğine gideceğini ise düşünmüyorlar.

Avrupa Merkez Bankasının politikalarında büyük bir gözden geçirmeyi, değişikliğiyse aralık ayında yapılacak yılın son Yönetim Konseyi toplantısında gerçekleştireceği tahmin ediliyor. Aralık toplantısında ECB'nin PEPP'in 1,85 trilyon euro büyüklüğünün tamamının kullanılmayacağını açıklaması da bekleniyor.

Etiketler