ECB/Lagarde: Varlık alımlarını azaltmayı konuşmak için henüz erken

ECB Başkanı Lagarde, bankanın finansal koşulları olumlu tutmak için yaptığı varlık alımlarını azaltmayı konuşmak için henüz çok erken olduğunu söyledi.

ECB/Lagarde: Varlık alımlarını azaltmayı konuşmak için henüz erken

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, bankanın finansal koşulları pozitif tutmak amacıyla gerçekleştirdiği varlık alımlarını azaltmayı konuşmanın henüz zamanı olmadığını söyledi. 

Para politikası toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, bankanın faiz oranlarını ve varlık alım politikasını beklendiği üzere değiştirmemesi hakkında konuşan Lagarde, enflasyondaki geçici yükselişin yılın ikinci yarısında da süreceğini, bu süreçten sonra da azalacağını aktardı.

ECB'nin varlık alımlarını gevşek ve dönemsel etkileri de dikkate alacak biçimde sürdüreceğini belirten Lagarde, bugünkü toplantıda uzun vadeli seçenekler hakkında görüşme gerçekleştirmediklerini de vurguladı.

Lagarde yaptığı açıklamada, PEPP çerçevesinde varlık alımlarının 'ciddi oranda daha hızlı' devam ettirileceğine oy birliği ile karar verildiğini, herhangi bir alternatifin tartışılmadığını da aktardı.

Lagarde, ECB'nin tahminlerinde yapılan revizyonları da paylaştı. Buna göre, ECB, GSYH büyüme tahminini 2021 yılı için yüzde 4,0'dan yüzde 4,6'ya, 2022 için ise yüzde 4,1'den yüzde 4,7'ye yükseltti. 2023 yılı için beklenti yüzde 2,1 olarak sabit kaldı.

Enflasyon tahminleri de bu yıl ve gelecek yıl için yükseltildi. 2021 için yüzde 1,5'ten yüzde 1,9'a, 2022 için 1,2'den 1,5'e çıkan enflasyon tahmini, 2023 yılı için değişmeyerek yüzde 1,4'te kaldı.

Etiketler