Dünya ve Türkiye ekonomisinde bu hafta neler oldu?

Geçtiğimiz hafta boyunca dünya ve Türkiye ekonomisinde önemli olaylar yaşandı. Önce Merkez Bankası'nın beklenmedik faiz indirimi daha sonrasında dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan İngiltere'nin çift haneli enflasyon açıklaması...

Dünya ve Türkiye ekonomisinde bu hafta neler oldu?

Geçtiğimiz hafta boyunca dünya ve Türkiye ekonomisinde önemli olaylar yaşandı. Önce Merkez Bankası'nın beklenmedik faiz indirimi daha sonrasında dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan İngiltere'nin çift haneli enflasyon açıklaması piyasaların tüm dengesini değiştirdi. 

 Merkez Bankası faiz indirimine devam edecek mi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, üçüncü çeyrek içerisinde tüm göstergelerin iktisadi faaliyette bir miktar ivme kaybına gittiğini  dile getirerek, sürpriz bir faiz indirimi gerçekleştirdi. Alınan kararla birlikte 100 baz puan faiz indirimi yapan TCMB, politika faizini yüzde 13 seviyesine kadar çekmiş oldu.  Alınan kararın ardından dolar 18 lira seviyesini aştı ve haftayı 18,05'den kapattı. 

Merkez Bankası kredi düzenlemesi

Beklenmedik şekilde faiz indirimi kararını açıklayan Merkez Bankası kredi faizleri ve büyüme hızına yönelik yeni düzenleme yaptı. Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemelerle, bankalar verecekleri ticari kredilerde faiz oranlarına getirilen katsayıya bağlı olarak menkul kıymet tesis etmek zorunda kalacak. Faizi yüzde 22,85’i aşan krediler için yüzde 20, yüzde 29,38’i aşan krediler için kredi tutarının yüzde 90’ı kadar menkul kıymet tesis edilecek. Düzenleme ile ticari kredilerde yüzde 30'u aşan faiz uygulaması da zorlaştırılmış oldu.

 Konut fiyatlarına yeni çözüm! Ofisler ev olacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sadece İstanbul'da bir milyondan fazla ve Türkiye genelinde ise 4 milyon metrekareyi aşkın arz fazlası bölge nedeniyle kiralanamayan ofisin konuta çevrilmesi konusunda karar alındığını bunun da 50 bin yeni konut anlamına geldiği belirtildi. Böylece piyasadaki konut sayısının artışı konut fiyatlarında düşüşe gidilebileceğinin sinyallerini veriyor. 

İngiltere'de enflasyon 40 yıl sonra çift haneye çıktı

İngiltere'de enflasyon Temmuz ayında yüzde 10,1 ile 40 yılın zirvesini yeniledi. Çekirdek enflasyon da Temmuz'da yüzde 6,2 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Etiketler