Dünya Sağlık Örgütü: Omicron çok hızlı yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü, Kovid-19'un Omicron varyantının dünya genelinde eşi benzeri görülmemiş bir hızda yayıldığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü: Omicron çok hızlı yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Kovid-19'un Omicron varyantının dünya genelinde olağanüstü bir hızla yayıldığını bildirdi.

Omicron çok sayıda mutasyon içeriyor. Bugüne kadar 77 ülkede yayıldığı tespit edildi.

Dünya Sağlık Örgütü: Omicron çok hızlı yayılıyor

Ancak WHO Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, varyantın muhtemelen daha fazla ülkede bulunduğunu, bunun hâlâ belirlenememiş olduğunu aktardı.

Dr. Tedros varyanta karşı alınan tedbirlerin yeterli olmadığını kaydetti:

''Bu varyantın tehlikesini hafife alıyoruz. Evet Omicron daha hafif bir hastalığa neden oluyor olabilir fakat vakalarda yaşanacak büyük bir artış, sağlık sistemlerinde tıkanmalara yol açabilir.''

İlk kez kasım ayında Güney Afrika'da görülen varyant, birçok ülkede vaka sayılarında artışa sebep oldu. Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa da Kovid-19'a yakalandı.

Dünya Sağlık Örgütü: Omicron çok hızlı yayılıyor

Dr. Tedros, ülkeler arasında görülen aşı eşitsizliğinden de söz ederek bazı ülkelerin üçüncü doz aşıları yapılırken bazı ülkelerde toplumun büyük bir kısmının bir doz dahi aşıya erişemediğini kaydetti.

Pfizer/BioNTech aşısının iki dozu Omicron varyantı üzerinde, diğer varyantlara nispeten daha az etkiye sahip. Ancak üçüncü doz aşı ile bu azalma bir miktar giderilebilmekte.

Kovid-19'a karşı üçüncü dozun önemine vurgu yapan Dr. Tedros, bunun bir öncelik meselesi olduğunu belirtti:

''Sıralama çok önemli. Ağır hastalanma riski az olan gruplara üçüncü doz aşının yapılması, dünyanın başka yerlerinde hayati riski yüksek olan ancak aşıya erişemeyen kişilerin hayatını tehlikeye atıyor.''

Etiketler