Döviz kurundaki volatilite ve fahiş fiyatlar!

Döviz kurundaki hızlı fiyat değişimi tüm ülkeyi ekonomik anlamda etkilemeye devam ediyor. Doların düşüşü ürün fiyatlarında düşürdü mü?

Döviz kurundaki volatilite ve fahiş fiyatlar!

Döviz Kurlarındaki Yüksek Volatilite

Döviz kurlarındaki yüksek volatilite üreticilerin fiyatlarını yükseltmesine neden oluyor. Doların artışı ürün fiyatlarını neden etkiliyor? Doların yükselişi ile bakkaldan aldığım ekmeğin fiyatı niye değişiyor? Ham maddeyi yurt dışından getirilmesi ürünlerin üretimindeki maliyetin artışına bu da aynı ürünün üreticiden tüketiciye kadarki yolculuğunda fiyatların ciddi artışına neden oluyor.

Market fiyatlarındaki fahiş fiyat artışı ile ilgili süreçte ürün fiyatlarına olması gerektiğinden fazla zam uygulayan marketlerle ilgili daha önce uygulamaya geçirilen zincir marketlere ceza süreci hızla uygulanmış daha sonrasında ise çözüm olarak üreticiden çıkış fiyatı ürün fiyatlarının yazdığı etiketlere eklenmişti. Bu süreçte hükümetin izlediği politika ise tamamen vatandaşın yararına olduğu söylenmişti. Zincir marketlerdeki fahiş fiyatlara karşılık aldığı tedbirlerden biri ise 'Tarım Kredi Marketleri' oldu.

Tarım Kredi Marketler, Türkiye'nin dört bir yanında hemen her ile açılması planlanan ve Tarım Bakanlığı tarafından yetiştirilen ürünlerin yeniden halka satılması ile birlikte bir döngüye girdirilerek piyasadaki fiyatların aşağı çekilmesi için uygun fiyatlara ürün satışı gerçekleştirilmesi hedeflenmişti.

Tarım Kredi Market Ürün Fiyatları

Tarım Kredi Marketlerde ürünler çoğu markete göre daha uyguna satılarak rekabeti artırmak ve hızlıca tarladan tüketiciye ulaştırılması hedeflenmiş fakat iyi başlayan süreç genel itibariyle fiyat dengelenmeleri sonuçlanamamıştır. Açıldığı ilk dönemden bu yana dolarda yaşanan dalgalanmaların artışı genel ürün fiyatlarını dengeleyememiş aksine tüm marketlere ayak uydurup mecburi zamlı satışlara geçilmiştir. Döviz kurlarındaki geri çekilme ile birlikte ürün fiyatlarında yaşanan dengelenme ile birlikte sadece Tarım Kredi Marketleri değil tüm marketlerde indirim artık kaçınılmaz hale gelmiş durumda.

Ticaret Bakanlığından Fahiş Fiyat ve Kur İndirimi Denetimleri!

Ticaret Bakanlığı ekipleri döviz kurlarında yaşanan artışta arka arkaya zam yapan zincir marketlerin düşüşle birlikte fiyatlara yansımadığı yönünde gelen şikayetler üzerine marketlerde temel gıda ve zorunlu ihtiyaç ürünlerine yönelik fahiş fiyat denetimlerine başladı.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortak kararı ile birlikte tüm Türkiye'den marketlerde denetim yapılmasına karar verdi. 

Ekipler, marketleri teker teker gezerek sebze, meyve, gıda, temizlik ürünleri başta olmak üzere tüm temel ihtiyaç maddelerine yönelik fiyatları inceledi. Denetim esnasında fiyat analizi gerçekleştirildi. Fiyatlardaki olası fahiş durumlarında ise sert ceza kanallarının önü açık. 

Fahiş fiyat kanaatine varılan ürünlerin alış faturaları istendi

Denetimler esnasında fiyatları fahiş bulunan ürünlerin tamamında alış fatura bildirimlerinin istenmesi fiyatın fahişliğinin karşısında durmak için gerçekleştirilen sistemlerden biri olarak karşıma çıkıyor.

Kur Düşüşü Market Fiyatlarına Yansıdı Mı?

Başta dolar olmak üzere tüm döviz kurlarında yaşanan geri çekilme ile birlikte market fiyatlarındaki indirimler ya da daha doğru bir tabirle fiyatların eskiye dönüşü gerçekleşiyor mu? Bu konuda denetimler devam ederken yurt içinden birçok fahiş fiyat cezası haberi gelmeye de devam ediyor. Kurdaki dalgalanmaların artış göstermesi az da olsa düşüş yaşayan market fiyatlarında tekrar artış olabileceğine işaret ediyor.

Etiketler