Domates konservesi yapanlar dikkat! Ölümcül olabilir

Yılın bu zamanlarında evlerde hazırlanan domates konserveleri uygun koşullarda muhafaza edilmezse oldukça tehlikeli olabilir. Bu konuyla ilgili uyarılarda bulunan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu ilginç detaylara dikkat çekti.

Domates konservesi yapanlar dikkat! Ölümcül olabilir

Yaz aylarının sonuna geldiğimizde evlerde kışa hazırlık için domates konserveleri yapılmakta. Kışın yemeklere lezzet katmak isterken steril edilmeden hazırlanan gıdalar uygun koşullarda yapılıp muhafaza edilmezse oldukça tehlikeli. 

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, domates konservesi hazırlarken yapılan hatalar sonucu oluşabilecek mikrobiyolojik üremenin sağlığı olumsuz etkilediğini ve ölümcül sonuçlar doğurabileceğinden bahsetti.

domates konservesi

Domates konservesi yaparken kavanoz steril edilirken aynı kapak ikinci kez kullanılmamalı

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsederek, "Kullanacağımız ürün steril olmalı. Kavanozu, kapağını kaynar suda belirli süre kaynatarak steril hale getirilmeli. Kavanoz kapağını ikinci defa kullanmamalıyız. Kapakta paslanma, kirlenme mevcutsa bakteri üremesi oluşur" ifadelerine yer verdi.

80 derecede kaynatılmalı

Evde konserve yapılırken domates, patlıcan, biber, meyve gibi asidik gıdaların tercih edilmesi gerektiğini belirten Manavoğlu, "Konserve yapacağımız eğer asidik ürün değilse, örneğin fasulye gibi içerisine sirke, limon ilave ederek asitliği artırılır. Domates konservesi sıkça hazırlanır. Tuz dengesinin iyi ayarlanması bakteri üremesini engeller. Hazırlanan gıdayı kavanoza koyduktan sonra yaklaşık 80 derecede, 10 ile 30 dakika arasında kaynatıp, konservede bakteri üremesini engelleriz. Hazırlanma aşamasında steril edilmeyen kaplar ve uygun ortamda bekletilmeyen konservelerde clostridium botulinum bakterisi oluşabilir. Ev hanımları sıcaklık uygulamasına ve süresine dikkat etmeli." sözlerine yer verdi.

domates konservesi

Konserve kapağında şişme varsa kullanılmamalı

Hazırlanan konserveleri tüketmeden önce kontrol edilmesinde fayda olduğunu belirten Ali Manavoğlu, "Kış aylarında tüketmeden önce şişme yapmış kapak varsa mutlaka o konserveyi ayırmamız gerekir. Zehirlenmeye yol açabilir. Clostridium botulinum bakterisi insanda felce ve ölüme yol açabilir. Görme bozukluğu, halsizlik, kusma, ishal belirtisi var. Konserve tüketimi sonrası bu tarz belirti oluşursa hastaneye gitmek gerekir" sözlerine yer verdi.

Dikkat ölümcül sonuçları olabilir!

Ali Manavoğlu, geçtiğimiz yıllarda bir aileden 4 kişinin konserve domatesle yapılmış menemen yemesinin ardından zehirlenip öldüğünü hatırlatırken, hazırlama aşamasında hijyen ve ısıl işlem uygulamasına dikkat edilmesinin altının çizdi. Tüketilen konservenin ardından belirtilerin görülmesi halinde kişinin kusturulmadan en kısa sürede tedavi edilmesi gerektiğini ve kusma sonrası teşhisin gecikebileceğini belirtti.