Dolardan bir yeni rekor daha!

Dolar/TL, güne rekorlar başlamasının ardından 9,29 seviyelerinde işlem gördü.

Dolardan bir yeni rekor daha!

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan bültende, “USDTRY TCMB’nin Eylül toplantısı sonrasında politika faizinde 100 baz puanlık indirim yoluna gitmesinden sonra kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren USDTRY paritesinde geçtiğimiz günlerde de görevden alınmalar takip edilmişti. TCMB Başkanı Kavcıoğlu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir görüşme gerçekleştirmiş ve bu görüşme sonrasında TCMB yönetiminde 3 kişi görevden alınmıştı. Bu gelişmede TL varlıklarında baskıların bir miktar daha artmasına neden oldu. Bu baskılar ise günbegün paritede yeni tarihi zirveler görülmesine neden oldu. Yeni hafta ise TL için oldukça önemli. TCMB Para Politikası Kurulu Perşembe günü bir araya gelecek ve bu toplantı sonrasında banka faiz oranı kararını açıklayacak. Genel beklentilere bakıldığında bir miktar kararsızlık var gibi duruyor. Kimi kesimler 50 yada 100 baz puanlık faiz indirimi beklerken, kimi kesimler ise bu toplantıda bankanın pas geçeceğini bekliyor. Bu sebeple toplantı sonrasında verilecek kararlar TL varlıklarında volatilitenin oldukça artmasına neden olacaktır. Piyasalar yeni günde 15.30’da ABD kanadından gelecek olan İnşaat İzinleri verisini takip edecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 9.45 ve 9.50 seviyeleri psikolojik direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 9,21699 – 9,15148 – 9,06163 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir” denildi.

Anadolu Yatırım kurumu tarafından günlük olarak yayınlanan bültende, Dolar/TL dün 9,32 üzerine geçerek yıl içi zirvesini yeniledi. Faiz indiriminin devam edeceği beklentisi ve yurtiçindeki jeopolitik riskler kurda yukarı yönde hareketin devam etmesine sebep oluyor. Teknik olarak 9,35 -9,40 aralığının kısa vadede direnç olmasını bekliyoruz. Ancak faiz indirim beklentisi, Perşembe gününe kadar TL üzerinde baskı yaratmaya devam edebilir. Geri çekilmelerde 5 günlük AO (9,28) ilk destek noktasıdır. 5 haftalık AO ise 9,15’te bulunuyor. Dün ABD sanayi üretiminde Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,3 daralma gerçekleşti. Veri sonrası Dolar Endeksinde değer kaybı yaşandı. Bugün ABD tarafında inşaat izinleri verisi takip edilecek” diye belirtiliyor.

Şeker Yatırım FX bülteninde de, “Sanayi Üretiminden Ters Köşe” başlığı ile yapılan analiz şu şekilde:

Haftanın ilk işlem gününe yükselişle başlayan EURUSD paritesi 1,1610 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. TL’deki zayıflık sebebiyle her gün rekor kıran USDTRY, 9,3326’den dünü sonlandırdı. Önceki günkü sert düşüşün ardından sakinleşen ons altın yatay seyirle 1764 dolardan kapandı. Yeni güne dolardaki zayıflıkla hem parite hem altın yükselişle başladı. Dün açıklanan verilere göre Çin’de sanayi üretimi beklentilerin altında kalarak yüzde 3,1 artış sağladı. Büyüme rakamları da aynı şekilde yüzde 4,9 oldu. Bunun yanı sıra ABD’de sanayi üretimi beklentilerin aksine yüzde 1,3’lük düşüş gösterdi. Alıcılı seyrini devam ettirebilecek olan EURUSD paritesinde 1,1650 üzerindeki yükselişlerde 1,1680 direnci gündeme gelebilir. Paritenin 1,1628 seviyesi aşağısında tutunması durumunda ise 1,1584 seviyesi destek noktası olarak karşımıza çıkabilir. PPK haftasında her gün yükseliş yaşayan Dolar/TL kurunun 9,3797 üzerindeki fiyatlamalarında TL aleyhine işlemlerin kuvvetlenmesi beklenebilir. Bu durumda 9,4262 seviyesi test edilebilir. Aksi yöndeki fiyatlamalarda ise kurda 9.25 ve 9,1666 seviyelerine kadar geri çekilmeler olabilir.

Etiketler