Dolardaki düşüş piyasalarda rahat nefes aldırmaya başladı

Dolarda düşüş yaşanması hisse senetlerine olumlu yansıdı. FED tarafından gelen faiz artırımlarının devam edeceği sinyaller devam ederken, 75 baz puanlık faiz artışı beklentisi oldukça kuvvetlendi.

Dolardaki düşüş piyasalarda rahat nefes aldırmaya başladı

 Avrupa Merkez Bankası'nın FED'in faiz artırımlarını takip edip edeceği beklentisi ile euro dolara karşı değer kazanmaya başlarken, dolar üzerindeki düşüş hisse senetleri piyasasında pozitif bir görünüm sağladı.

Euro, dolar karşısında yüzde 0,4 seviyesinde yükselirken, parite 1,0082 seviyesine ulaşmış durumda.

Dolardaki düşüş piyasalarda rahat nefes aldırmaya başladı - Resim : 1

Piyasalarda dolar etkisi

Para politikasında gevşek bir tutum sergileyen Japonya'da yen dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Bunun üzerine Asya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1 seviyesinde yükseliş gösterirken, Hong Kong, Çin ve Güney Kore tatil sebebiyle borsalar kapalı.

ABD vadelileri ise yatay seyrini korurken, tahvil piyasası sakinliğini devam ettiriyor. ABD 10 yıllık getirisi de  bir baz puan yükselişle yüzde 3,32 seviyesine ulaştı.

Bunun üzerine petrolde talep endişeleri yerini korurken, haftaya değer kaybıyla başladı. Brent petrol kasım kontratı yüzde 1,4 değer kaybederek 91,55 dolara kadar geriledi. ABD ham petrol ekim kontratı yüzde 1,5 düşüş sergileyerek 85,47 dolardan işlem görüyor. Altın ise yüzde 0,2 düşüşle 1.714 dolarda işlem görmeye devam ediyor.

Dolardaki düşüş piyasalarda rahat nefes aldırmaya başladı - Resim : 2

FED'in 75 baz puanlık artış beklentisi yüksek

FED'in 20-21 Eylül’deki toplantısında 75 baz puanlık faiz artırımı beklentisi kurumlar tarafından netlik kazanırken, FED'in üyelerinden biri olan Christopher Waller geçtiğimiz haftanın son işlem gününde “bir başka ciddi artışı” destekleyeceğini vurguladı. Waller, 75 baz puanlık artışın uygun olacağını belirtti.

Para politika kararında oy hakkına sahip olan St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise daha kesin ve güçlü bir adımdan yana olduğunu söyledi. 

Bu açıklamaların ardından 75 baz puanlık faiz artışı bekleyen yatırım bankaları arasına yenileri katıldı.

Evercore ISI, Deutshce Bank ve Blackrock ekonomistleri eylülde üçüncü kez üst üste 75 baz puanlık faiz artışı bekleyenler arasına katıldı. Deutsche  uzmanları ise yarın açıklanacak olan TÜFE verisinin önemli olduğunu belirtirken, Evercore analistleri Krishna Guha ve Peter Williams, enflasyonu düşüreceklerine dair inançlarının fazla olduğunu belirterek gelecek yıl herhangi bir faiz artışına ihtiyaç duyulmayacağını belirtti.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

EUR/USD Avro Amerikan Doları
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 1.0654
Satış 1.06573
Değişim 0.0012%
Son Değer 1.06556
En yüksek 1.06776
En düşük 1.06103
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler