Dolarda yaşanan son gelişmeler

Dünya genelinde yaşanan ekonomik sıkıntısının getirdiği endişelerin ardından piyasaların gözü yine dolarda. Haftanın ilk iş gününde düşük seviyelerle başlayan dolar, haftanın ikinci iş gününde 17.93 liradan başladı.

Dolarda yaşanan son gelişmeler

Son zamanlarda yaşanan gelişmelerin ardından dolarda dalgalanmalar hız kesmeden devam ediyor. Dolar haftanın ilk iş gününde düşüşle başlarken yükselişe geçmesi çok uzun sürmedi. Geçtiğimiz hafta FED'in 75 baz puanlık faiz artırma kararının ardından FED Başkanı Jerome Powell'ın faiz artırım hızında yavaşlamaya gidilebileceği mesajını vermesiyle piyasalarda resesyon endişeleri biraz da olsa hafiflemiş durumdaydı.

Yapılan açıklamalar doların ana para birimleri karşısındaki performansını gösteren dolar endeksinin geçtiğimiz hafta yüzde 1'e yakın düşmesine sebep olurken, endeks 4 Temmuz'dan bu yana ilk kez 106 seviyesinin altına düştü.

FED Başkanı Jerome Powell'ın yaptığı açıklamalardan sonra dolar geçtiğimiz çarşamba 17.90 liranın altını görse de bir sonraki gün yeniden söz konusu seviyenin üzerinde artış gösterdi. 

Dolar haftanın ikinci gününde 17.93 liradan başladı.

Resesyon endişeleri devam ediyor 

Temmuz ayına ilişkin imalat sanayi PMI verisi Çin'de düşük seviyelerde görülürken, Avrupa'da 49,8 seviyelerine düşerek daralma bölgesine geçmiş durumda. ABD'de ise Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi 52,8 seviyelerine yükselse de Haziran 2020'den bu zamana kadar en düşük seviye olarak kaydedildi.

Bu veriler resesyon endişelerini tekrar odak noktası yaparken, küresel piyasalarda ABD-Çin arasında artan gerilim de yeni bir endişeye sebep oldu. 

Dolarda yaşanan son gelişmeler - Resim : 1

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesinin askeri karşılık dahil ciddi sonuçları ortaya koyacağına dair sert uyarılarda bulunurken, Beyaza Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, yaptığı açıklamada Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesinin oldukça doğal bir mesele olduğunu ve bu ziyareti gerçekleştirme hakkının bulunduğunu belirtti. Amerikan televizyon kanalı CNN de Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesinin beklendiğinin altını çizdi.

Yaşanan sıcak gelişmelerin karşısında doların ana para birimleri karşısındaki performansını gösteren dolar endeksi haftaya düşüşle başlarken, bu sabah da endeks yüzde 0.3 düşüş yaşayarak yüzde 0.3 düşüşle 105.1 seviyesinde kaydedildi.

Buna paralel olarak dolar/TL haftanın ilk iş gününde 17.90 seviyelerin altında fazla durmadı ve dolar haftanın ikinci gününde 17.93 seviyesinden başladı.  

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

 

USD/TRL Amerikan Doları
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.5133
Satış 32.5187
Değişim -0.0307%
Son Değer 32.516
En yüksek 32.5881
En düşük 32.4062
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler