Dolar yatırımcısı dikkat! Doları olan kaybeder…

Dolar yatırımcısı geçmişten günümüze gelinceye dek en çok yatırım yapılan araçlardan olmaktadır. Gelen son uyarı yatırımcıya dikkat çeker nitelikteydi. Dolar yatırımcısı dikkat! Doları olan kaybeder…

Dolar yatırımcısı dikkat! Doları olan kaybeder…

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından geçen hafta Cuma günü alınan karar kapsamında bir uyarı geldi. Özellikle dolar stokçularının kredi alması zor hale geldi. Bazı şirketler Türk Lirası olarak kredi almak isterse eğer 1 Kasım tarihine kadar hesaplarında olan döviz miktarını üçte bir oranında azaltması gerekir. Bu zorunluluk gelmesinden ötürü Türk Lirası bu hafta içerisinde değer kazanacak gibi gözüküyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından 21 Ekim tarihinde alınan kararla hesabında dövizi olan şirketlere Türk Lirası olarak kredi kullandırma konusunda sınırlandırma koydu. Daha önce hesabında dövizi olan kişiler Türk Lirası olarak kredi almak için 15 milyon TL döviz bulundurma sınırını 10 milyon TL’ye düşürdü. Banka tarafında saklanan döviz miktarı da bir şirketin yıllık cirosu eğer %10’u geçiyorsa, kredi sınırlaması da %5’e düştü.

Türk Lirası hareketlenecek!

Dolar fiyatı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yapılan düzenlemenin ardından özellikle büyük şirketler hesaplarında bulunan dövizi azaltmak durumunda olacak. Özellikle dolar stokçularının kredi almasını daha zor hale getiren BDDK tarafından yapılan düzenlemenin etkisi hafta içerisinde Türk Lirası içerisinde gözükecek. Özellikle Türk Lirası cinsinde kredi almak isteyen şirketler hesaplarında olan dövizleri 1 Kasım tarihine kadar üçte birini azaltmak durumunda olacak. Bu zorunluluğu yapmazsa eğer Türk Lirası cinsinden kredi almasına imkan tanınmayacaktır.

Konuyla ilgili açıklama yapan Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği Başkanı Orhan Aydın tarafından söylenen sözlerde vatanını seven döviz stokçuluğu yapmaz denildi. Aydın tarafından:

“Türk Lirası üzerindeki döviz baskını kırmamız gerekiyor. Dolayısıyla bunu gerçekleştirebilmek için tedbirler de alınmalı. Üretim için gereken ara malı, ham madde, makine yatırımı yapacak olanların doğal olarak dövizle alışveriş yapması gerekiyor. İhtiyacın kadarını harca ve seni idare edecek kadarını da sakla. Lakin dövizden para kazanacağım sevdasına girme. Zira senin bu sevdan ülkemizin yarınlarından çalıyor, bugünlerine zarar veriyor. Ha keza 2020 yılında 1 trilyon mevduat kullanırken bunun 1/3'ünün dövize gittiğini gördük. Burada bir suistimal oldu. Bu gibi uygulamaların önüne geçmek ve TL'nin üzerindeki döviz baskısını kaldırmak adına döviz stokçuluğunu önlemek gerekiyor ve BDDK'nın da bu yönde atmış olduğu adım yerinde. Vatanını seven döviz stokçuluğu yapmamalı” denildi.