Dolar / TL'de yeni yön neresi? Aracı kurumların Dolar / TL yorumları neler?

Türk Lirası, dolar ve euro karşısında yeni haftaya zayıflama eğiliminin devamıyla başladı. Dolar/TL 9,85'e ulaşırken, Euro/TL 11,47 seviyelerine kadar yükseldi.

Dolar / TL'de yeni yön neresi? Aracı kurumların Dolar / TL yorumları neler?

İnfo Yatırım teknik analizinde,Dolar global piyasalarda değer kaybetse de iç dinamiklere bağlı şekilde Dolar / TL rekor tazeliyor. Özellikle 23 Eylül'deki 100 baz puanlık faiz indirimi kararı ardından 9,00 lira seviyesinin üstüne çıkan Dolar / TL kuru, geride bıraktığımız hafta yapılan PPK'dan beklentilerin üzerinde 200 baz puan indirim çıkmasıyla 9,50 seviyesini görmüştü. Sonrasında Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü, Türkiye'yi 'kara para aklama' ve 'terörizmin finansmanı' ile mücadele konusunda 'yeteri kadar çaba göstermeyen' ülkelerin bulunduğu 'gri liste'ye aldıklarını duyurması Dolar / TL 9,65 ile rekor kırmıştı. Bu haftaya ise 10 büyükelçi haberi etkisiyle Dolar / TL'de rekorla başlıyoruz. Amerika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç ve İsveç'ten 10 Büyükelçi’nin Türkiye'ye karşı ortak bir bildiri yayınlamasının ardından gerçekleşen gelişmeler sonrasında Dolar / TL 9,85'i test etti. Sabah saatlerinde ise 9,74 düzeyinde dengelendi. Dolar / TL’de 9,65 – 9,45 destek olarak ön plana çıkıyor” denildi.

Anadolu Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, “Dolar/TL haftalık bazda %3,5 oranın yükseliş ile Cuma günkü işlemleri 9,6021’den gerçekleşti. Kurda haftalık bazda hareket bandı ise 9,2044-9,6662 bandında gerçekleşti. Hafta genlinde yukarı yönde hareket eden dolar/TL kurunda Cuma günkü işlemlerde tarihi zirve 9,662’ye yükseldi. Yeni haftada 5 günlük AO’nın da yaklaştığı 9,50 kısa vadeli ilk destek konumunda bulunur. Bu seviye aşağı yönde geçilmediği sürece yukarı yönlü hareketin devamı beklenebilir. Olası yükselişlerde 9,65-9,70 direnç bölgesinin geçilmesi halinde ise 9,80-9,90 yeni hedef dirençler olarak gündeme gelebilir. Hafta içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Toplantısı’nda politika faizi piyasa beklentisi dışında, 200 baz puan indirilerek 16%’ya çekildi. Karar metninde politika faizinde düzeltme için yılsonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı belirtildi. Amerika tarafında ise sanayi üretimi beklentilerin tam tersine daralma gösterdi. Haftalık işsizlik başvurularında 290 bin ile pandemi döneminin en iyi sonucu gelmesi istihdam tarafında iyileşmenin devam ettiğini gösterdi. Dolar endeksi geride bıraktığımız haftaya 94,170 puandan başlayıp haftayı değer kaybıyla tamamladı. Cuma günü Fed Başkanı Powell’ın Kasım ayındaki Fed’in varlık azaltımına başlayacağına işaret etti. Bu hafta Amerika tarafında Çekirdek dayanıklı mal siparişleri, haftalık işsizlik başvuruları, kişisel gelirler piyasalar tarafından takip edilecek. Yurtiçinde ise dış ticaret açığı, ekonomik güven endeksi ön plana çıkmaktadır” diye konuşuldu.

Şeker Yatırım forex bülteninde ise, “TL’de Kan Kaybı Sürüyor” başlıklı analiz şu biçimde:

Gün geçmiyor ki Türk Lirası değer kaybına sürmesin. Hafta sonu Cumhurbaşkanının 10 büyükelçiyle alakalı “istenmeyen adam” ilan edilmesiyle alakalı açıklamlarından sonra, USDTRY yeni haftaya %2’ye yakın değer kaybıyla başladı. Cuma günkü kapanış ise 9,5890 idi. EURUSD paritesi dolara karşı yükselişine devam ederek 1,1643’ten kapandı. 1800 doların üzerine çıkan ons altın ise kapanışı 1792 dolardan yaptı. Cuma günü veri açısından sakin geçerken, Avrupa’da açıklanan PMI verileri beklentilere yakın geldi. Öte yandan Amerika Hazine Bakanı Janet Yellen, fiyat artışlarının 2022 senesinin ilk yarısı boyunca yüksek kalmasını beklediğini söyledi.

Dolar aleyhine işlemlerin gerçekleşmesiyle yükseliş eğiliminde olan EURUSD paritesinde yukarı yönlü fiyatlamaların sürmesi halinde direnç olarak sırasıyla 1,1670 ve 1,1700 seviyeleri takip edilebilir. Paritenin 1,1650 aşağısında tutunması halinde ise 1,1602 seviyesine kadar geri çekilmeler görülebilir.

Haftaya gapli yükselişle başlayan Dolar/TL, 9.84 ile zirve yeniledi. Sabah saatlerinde 9.70’in üstünde seyreden kur, gerilimin sürmesi halinde yükselişine devam edebilir. Bu durumda 9.84 ve 10 psikolojik seviyesi direnç noktaları olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 9.60 ve 9.50 destek noktaları takip edilebilir.

Etiketler