Dolar kaç TL, güncel kur nedir?, 1 yılda Dolar ne kadar arttı?

Tüm Türkiye'nin yakından takip ettiği sağlıksız fiyat oluşumları yüzünden birçok üreticinin ve yurttaşın sıkıntı yaşadığı döviz sıkıntılarından kaynaklı neredeyse herkes artık doların ne kadar olduğunu takip etmekle meşgul. Gelin hep birlikte 1 yılda Dolar ve Euro'da neler yaşanmış birlikte bakalım.

Dolar kaç TL, güncel kur nedir?, 1 yılda Dolar ne kadar arttı?

Dolar kuru özellikle son 5 yıllık süreçte Türk Lirası karşısında değer kazanmayı sürdürürken vatandaş yatırım aracı olarak dolar kullanmaya devam ediyor. Aslında bakarsanız döviz alım satımı kar getirisi açısından reel ekonomi olarak yatırımcının cebine etki sağlamaz sadece Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için doları aldığı andan itibaren alım gücündeki istikrarı sağlar.
Peki Dolar ve Euro kuru son 1 yıl içerisinde nasıl bir değişim gösterdi? Gelin hep birlikte göz atalım.

Dolar / TL grafikleri.

Yukarıdaki grafikte doların son 12 yıl içerisinde Türk Lirasına karşı ne denli değer kazandığını gözlemlemek mümkün aylık grafiklerde gözlemlenen sert yükselişin neredeyse hiçbir teknik veriye mahal vermeden bu denli yükselişinin aslında birçok  nedeni var.

Dolar Neden Yükseliyor? 

Dolar geçtiğimiz yıl içerisinde aynı dönemde 1 Dolar 7.60 seviyelerinden işleme konu olurken 8 Aralık 2021 tarihi itibariyle 1 dolar Dolar 13.67 Türk Lirası seviyesi ile rekor seviyesine yakın seyirde serbest piyasa işlem görmeye devam ediyor. Türk Lirası bu ekonomik tablo incelendiğinde son bir yıllık dönemde dolar karşısında tam 6.07 Türk Lirası değer kaybederken doları olsun ya da olmaksızın herkesin aklına 1 dolar kaç TL? 1 Euro kaç TL? sorusunu da sordurmaya devam ediyor... 

Dolar canlı alış satış fiyatıları, alış fiyatı 13,6633 TL iken satış fiyatı 13,6861 TL. 

Basit bir hesapla 100 dolar kaç TL sorusunun yanıtı ise 100 x 13,6633 = 1366,33 TL

Türkiye ve dolarizasyon:

Dolarizasyon ya da para ikamesi bir ülkede yaşayanların yabancı para birimlerini kendi paraları ve/veya paralel olarak kullanmaları durumudur. Başka bir deyimle dolarizasyon bir ülkedeki yerleşiklerin kendi para birimleri yerine yabancı para birimlerini kullanmalarıdır. Bir ülkede dolarizasyon oranını ölçmenin en kestirme yolu bankalardaki yabancı para mevduatının toplam mevduat içindeki payını hesaplamaktır. Türkiye'de 1990'lı yıllarda Konvertibiliteye geçtikten sonra yüksek enflasyonla birlikte dolarizasyon olgusunu birlikte yaşamıştır.

Finansal dolarizasyon bir ülkede yerleşiklerin hem varlık hem de yükümlülüklerini yabancı para cinsinden tutma eğilimi olarak tanımlanmaktadır. Tam dolarizasyonda bir ülkede ulusal para birimi yerine yabancı para biriminin geçerli olduğu sistem olarak öne çıkmaktadır.  Ulusal para biriminin resmi olarak yürürlükte olmasına rağmen yabancı para birimlerinin tercih edilmesi ise kısmi dolarizasyon olarak nitelendirilmektedir.

dolar/tl

Sterlin Kaç TL?

1 Sterlin geçtiğimiz yılın aynı döneminde 10.38 TL civarında işleme konu olurken bu yılın aynı döneminde 1 Sterlin anlık fiyat 18.09 TL fiyatına karşılık geliyor. Bu da demek oluyor ki 1 yıllık süreçte Sterlin / TL paritesinde yaklaşık yüzde 80 değer kazanmış durumda. Bu da demek oluyor ki yabancı yerleşiği olup Türkiye'de yatırım yapan yatırımcı için ve ülke içinde Sterlin üzerinden ticaret yapan yatırımcı için çok büyük bir sıkıntı anlamına geliyor.

sterlin kaç TL?

Euro Kaç TL?

Euro'da diğer döviz kurları ile çok yakın hareketlerde bulunarak geçtiğimiz yılın aynı döneminde 1 Euro 9,37 TL'den seviyesindeyken bugüne baktığımız zaman anlık Euro fiyatı 15.50 TL seviyesine yükseldiğini görmekteyiz. Basit bir hesapla 100 Euro kaç TL eder? sorusunun cevabı ise 1550 TL seviyesine karşılık geliyor.

Euro TL canlı grafik.

USD/TRL Amerikan Doları
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.5324
Satış 32.5839
Değişim 0.0113%
Son Değer 32.5581
En yüksek 32.5657
En düşük 32.4973
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler