Dolar güç bulmaya devam ediyor! Dolar/TL korkutan seviyeye yakın

FED'i arkasına alan dolar, piyasalarda güç kazanmaya devam ediyor. Dolar/TL ise TCMB'nin faiz kararından önce zirveye çok yakın.

Dolar güç bulmaya devam ediyor! Dolar/TL korkutan seviyeye yakın

FED'in yüksek enflasyona karşı faiz artışlarına devam edeceği sinyalleri doları, diğer para birimlerine karşı güçlü kılarken, dolar/TL TCMB'nin faiz kararından önce yüksekten uçmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz gün dolar/TL 18,38 seviyesinin üzerine çıktı ve bu yılın en yüksek seviyesini gördü. Doların tarihi zirvesine ulaşmasına çok az kaldı. Ayrıca euro/TL ise 18.15'in üzerini test etti.

Dolar tarihi zirvesine çok yakın

Doların tarihi zirvesi 20 Aralık 2021 tarihinde 18.40'ı görmesiyle gerçekleşti. Bu seviyeye yakın olması piyasalarda endişe yaratırken, TCMB'nin faiz kararından sonra doların tepkisi merak ediliyor. 

TCMB'nin geçtiğimiz ay beklenmedik şekilde politika faizini 100 baz puanlık indirmesi ile ters köşe yaparak şaşırttı. Bugün açıklanacak eylül ayı faizi beklentisi ise aynı kalacağı yönünde. Bunun yanında tekrardan bir faiz indiriminin söz konusu olduğu da beklentilerin arasında yer alıyor.

Dolar güç bulmaya devam ediyor! Dolar/TL korkutan seviyeye yakın - Resim : 1

Dolar güç kazanmaya devam ediyor

ABD Merkez Bankası FED'in dün yaptığı para politika faizinde 75 baz puan artış yaşandı. Bu artışla beraber faiz yüzde 3.00-3.25 aralığına yükselterek faizlerin yılın geri kalanında artmaya devam edeceği mesajı verildi.

Dolar endeksi FED'i arkasına alarak faizlerin yükseleceği beklentisi ile son 20 yılın zirvesine tırmanırken, piyasalarda genel olarak değer kaybı yaşanıyor.

Dolar güç bulmaya devam ediyor! Dolar/TL korkutan seviyeye yakın - Resim : 2

Türk lirasının değer kaybı

TCMB'nin vereceği karar Türk lirası üzerindeki etkisi merak edilirken, geçen ay beklenmedik şekilde yapılan faiz indirimi karşısında TL dolar karşısında yüzde 2 seviyesinden fazla değer kaybetti.

Bunun ardından nisan ayının sonundan bu zamana kadar yüzde 19 seviyesinde yakın değer kaybeden TL, yılın başından bu zamana kadar yüzde 28, son bir yılda ise yaklaşık olarak yüzde 54 seviyesinde değer kaybetti.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

USD/TRL Amerikan Doları
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.4915
Satış 32.5095
Değişim 0.0257%
Son Değer 32.5004
En yüksek 33.0938
En düşük 32.2918
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler