Doğu Ekspresi

Çin, 2021'in ilk çeyreğinde yüzde 18,3 oranında artış gösterdi.

Doğu Ekspresi

Çin, 2021'in ilk çeyreğinde yüzde 18,3 oranında artış gösteren GSYİH büyümesine ilişkin ilk tahminini yayınlayarak, dünya büyümesinin lokomotifi olma statüsünü doğruladı.

Kuşkusuz, bu rakam mekanik olarak olumlu bir baz etkisinden kaynaklanıyor, çünkü Çin ekonomisinin aniden donarak kendisini topraklarında doğan Covid salgınına karşı mücadeleye adadığı 2020'nin ilk çeyreğine dayanıyor. Ancak Orta Krallık, diğer ekonomik güçlerin çok ilerisinde, kriz öncesi GSYİH düzeyine kavuşmak için 2020'nin son çeyreğine kadar beklememeliydi.

Bu motorun arkasında, son ekonomik verilerin ve güven anketlerinin gücüne inanmak istiyorsak, kriz öncesi GSYİH'sini içinde bulunduğumuz dönemde geri kazanması gereken Amerikan vagonunu buluyoruz. Mart ayı perakende satışların yayınlanması bunu iyi bir şekilde göstermektedir. Bunlar, ay boyunca yaklaşık yüzde 10 artarak beklentilerin çok üzerinde büyüdü ve bu istatistiğin varlığından bu yana en yüksek seviyelerden birine ulaşıyor. En yüksek seviyeye, ilk kirlenme dalgasının sonunda Mayıs 2020'de ulaşıldı. Bugün Amerikan tüketimi, Biden yönetiminin hane halklarına gönderdiği çeklerle canlanarak azalıyor.

Bu Çin / ABD ekibinin gerisinde kalan euro bölgesi, üçüncü dalganın getirdiği kısıtlamalara hala saplanmış durumda, Karlsruhe'deki Alman anayasa mahkemesinin kararından askıya alınan kurtarma planını uygulamaya koymaya çalışıyor. Bir zamanlar bölgenin lokomotifi olan Almanya'nın Eski Kıta'nın durak işareti yeniden hızlanmaya çalışıyor. Ülkenin 5 ana ekonomi kurumu, 2021 için öngörülen büyümeyi bir puan düşürerek aşağıya doğru revize etti.

Kazanç sezonunun başlamasıyla birlikte, kurumsal mesaj makroekonomik açıdan mükemmel bir şekilde tutarlı görünüyor. Örneğin, bir Fransız lüks vitrini olan LVMH'nin satış rakamları anlamlı. İlk çeyrekte cirosu Asya'da (Japonya hariç) 2020'ye göre yüzde 86, Amerika Birleşik Devletleri'nde yüzde 23, Avrupa'da yüzde 9 düştü...

Etiketler