Dogecoin kâşifi hangi altcoin'in düşmesiyle şok oldu

Dogecoin (DOGE) kurucu ortağı olan Billy Markus dün Martin Shkreli Inu tokenlarındaki büyük düşüşe ilişkin konuştu. Marcus büyük düşüşünde yaşadığı şoku alaycı bir dille ifade etti.

Dogecoin kâşifi hangi altcoin'in düşmesiyle şok oldu

Kötü şöhretli Martin Shkreli takma ismi 'Pharma Bro' tarafından piyasaya sürülen token, yüzde 90 düşüş kaydetti. Düşüş ise Cuma günü gerçekleşti. Bir çok insan bu ani düşüşün ardında 'exit scam' yani çıkış dolandırıcılığı olduğunu düşünmekte. Açık sözlü marcus'a göre, Martin Shkreli tokenının çöküşü Squid Game'den bu yana oluşmuş olan en şok edici şey. Marcus  büyük ihitimalle bunu ironik bir şekilde söyledi.

Popüler Netflix dizisi Squid Game'den sonra piyasaya sürülen bir meme coin'di. Bir çok insan olası bir resmi açıklaması bulunmamasına rağmen, projenin dizinin yapımcılar tarafından başlatıldığını düşündüğü için projeye yatırım yaptı. Aslında bu bir rug-pull'du. Kısacası dolandırıcılıktı. SQUID'in arkasındaki ekip fonları alıp açtığı için yatırımcılar, zor durumda kaldı. Dolandırıcılığa ilişkin ipucu, 25 milyon dolar değerinde 3 milyon SHIB  tokenin satın alındığı bir işlem izlenerek elde edildi. Fonlar ilk olarak büyük ihtimalle kaynağın belli olmaması için cüzdan aracılığı ile gönderildi. Üstelik toplam 125 milyon dolara erişen işlemlerde vardı.

Bir cüzdan tokenlarını piyasaya aktardı

Martin Shkreli Inu'nun çöküşü SQUID'lerden farklı. Büyük çöküşün nedeni kimliği belirsiz bir cüzdanın piyasaya büyük bir ölçüde token aktarmasıyla meydana geldi. Cüzdanın ise Shkreli'ye ait olduğu tahmin ediliyor. Blockchain verilerine bakılınca 0xshkreli.eth isimli bir kripto cüzdanı, dün 160 milyar birimini isimsiz cüzdana taşıdı. Piyasaya tokenlerin aktarılması kısa sürdü. Shkreli ise saldırıya uğradığını belirtti.

Dogecoin kâşifi hangi altcoin'in düşmesiyle şok oldu - Resim : 1

Bu arada Shkreli'nin geçmişte kötü bir şöhrete sahip olduğunu belirtmekte yarar var. Ülkede potansiyel olarak hayat kurtarıcı bir ilacın fiyatını arttırdıktan sonra bir dönem ABD'de 'en nefret edilen adam' olarak anılıyordu. Shkreli menkul kıymetler dolandırıcılığından dolayı tutuklandı. Fakat bu yılın başlarına özgürlüğüne kavuştu. Kısacası hapishaneden çıkar çıkmaz kripto para dolandırıcılığına soyunmuş olabilir. Bu konuya ilişkin kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

Piyasaya aktarılmış olan tokenların değeri ise oldukça yüksek. Blockchain işlemini takip eden Etherscan'a göre Cuma günü erken saatlerde 160 milyardan fazla token bilinmeyen bir cüzdana aktarıldı. Kripto paralarda yapılan işlemler, halka açık bir deftere kayıt edilir. Fakat yinede kimlik belirmek anonim kripto dünyasında çok zordur. Martin Shkreli Inu, Shkreli'nin Temmuz ayında başlayan bir web3 projesi olan Druglike bağlantılı. Bunu ise 'erken aşama ilaç projeleri' ile ilgilenenlere kaynak sağlayan bir yazılım platformu olarak tanımlamıştır.

Uyarı: BirBorsa.com'da yer alan yazılar ve makaleler yatırım  tavsiyesi niteliğinde değildir.

 

Buse KAPLAN/BirBorsa    

SUSD KC Amerikan Doları Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.36
Satış 32.38
Değişim -0.0899%
Son Değer 32.38
En yüksek 32.41
En düşük 32.32
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler