Doğalgaz fiyatları neden yükseliyor?

Avrupa'nın ve dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan Almanya'da, beklenti üzerinde geçen kış koşulları doğalgaz kullanımını azalttı. Bu durum doğalgaz fiyatlarında bir düşüş yarattıktan hemen sonra doğalgaz fiyatlarında toparlanma başladı.

Doğalgaz fiyatları neden yükseliyor?

Doğalgaz Fiyatları Neden Yükseliyor?

Avrupa ve dünyanın en büyük ekonomilerinin başında gelen, dünyada doğalgaz kullanımı açısından fiyatlara yön verecek kadar bir tüketimi olan Almanya'da doğalgaz fiyatlarında geçtiğimiz günlerde bir düşüş meydana geldi. Doğalgaz fiyatlarında yaşanan kısmi düşüşün sebebi Almanya'da yaşanan kış koşullarının beklenenden çok daha hafif geçmesi. Mevsim beklentilerinin üzerinde yaşanan sıcaklık doğalgaz ve enerji talebini düşüreceği algısının oluşmasının ardından fiyatlarda yaşanan düşüş çok kısmi gerçekleşti.

Fiyatlar kısmi bir düşüş yaşadıktan sonra tekrar yukarı yönlü dönüş hızlandı. Peki Avrupa'da neden yükseliyor?

Doğalgaz Fiyatlarını Rusya Yükseltiyor!

Rusya'nın Yamal-Avrupa doğalgaz hattına Almanya'ya doğalgaz sevkiyatına henüz yeniden başlamaması Avrupa'daki doğalgaz fiyatlarını yukarı çekti. Arz sıkıntısı yaşanan doğalgaz fiyatlarını artıracağa benziyor.

Rusya ve Ukrayna Arasında Gerilim Büyüyor

Rusya ve Avrupa arasında gerilimin artış nedeni ise Ukrayna. Ukrayna'nın yanında saf tutmaları nedeniyle Avrupa'ya doğalgaz akışını sınırlayan Rusya, tüm Avrupa'ya göz dağı vermeye devam ediyor. Ayrıca TTF'de Şubat vadeli doğalgaz fiyatı bugün yüzde 6,25 değer kazanarak 89,25 euro/MWh seviyesinden işleme konu oldu.

Etiketler