Doğal gaz fiyatlarında artış yaşandı

Avrupa'da yaşanan doğal gaz endişesinin ardından fiyatlar yükseldi. Rusya'nın devam eden arz riskleri ve kıtlık yaşanması endişesi doğal gaz fiyatlarını olumsuz etkiledi.

Doğal gaz fiyatlarında artış yaşandı

Rusya'nın Avrupa'ya Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden gaz akışı seviyesini düşürmesinin ardından yaşanan endişeler sonucu doğal gaz fiyatları yukarı yönlü hareket ediyor.

Montel- Foreks haberine göre, Hollanda TTF hub'ı eylül vadeli gaz kontratı 6,20 EUR yükselişle 207,00 EUR/MWh'ten işlem gördü.

İngiltere NBP hub’ı eşdeğer kontrat ise 16,00 p artışla 365,00 p/th seviyesine yükselecek.

Londra merkezli bir gaz analisti, fiyatların daha fazla riskli ve deneyimlerin sonuçlarından daha az yüksek olan sın iki işlem gününde yükselişe geçtiğini belirtiyor.

Rusya kamu enerji şirketi Gazprom, Bulgaristan, Finlandiya, Polonya, ve Hollanda'yı da içeren sıralamaya Cumartesi günü Letonya'yı da eklemişti.

Avrupa siyasi amaçlarla gaz seviyesinin düşürüldüğünü düşünüyor

Rus enerji şirketi Gazprom, Rus gazının Almanya üzerinden Avrupa'ya taşıyan hatlardan Kuzey Akım 1 boru hattı için kullanılan Portovaya kompresör istasyonundaki Siemens türbin motorunun teknik nedenlerden dolayı durdurulduğunu açıkladı. Bununla beraber hat üzerinden akış sağlanan doğal gaz miktarının azalacağını belirtmişti.

Gazprom, boru hattına hizmet eden türbinlerle ilgili bir sorun nedeniyle boru hattının ihracatının yüzde 40'tan yüzde 20'ye düşürüleceğini açıklamasının ardından AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson açıklamalarda bulundu.

Rusya'dan Avrupa'ya doğal gaz akışının düşürülmesi teknik nedenlere dayanmadığını söyleyen Simson, "Bu siyasi gerekçeli bir adım ve buna hazır olmalıyız." ifadelerini kullanmıştı.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler