Disney, Metverse'i tema parklarına getiriyor!

Gelecekteki bir Disneyland patenti, Metaverse'den gelen görüntülerin bireysel ziyaretçiler için yansıtılmasına olanak tanıyacak çalışmalara başladığını duyurdu.

Disney, Metverse'i tema parklarına getiriyor!

Çok uluslu eğlence devi Disney, 2021 Aralık ayının son haftasında bir "sanal dünya simülatörü" için patent aldı. Bu, tema parkı ziyaretçileri için kişiselleştirilmiş etkileşimli cazibe merkezleri oluşturmak için kullanılabilir. Teknoloji, artırılmış gerçeklik (AR) cazibe merkezlerinin Disney tema parklarında kulaklık olmadan kullanılmasına izin verecek. Bu, Disney tema parkı ziyaretçilerine Metaverse'i de ziyaret etme fırsatı verecek.

Patentte açıklanan teknoloji geniş bir kitleye yönelik değil, daha ziyade parklardaki bireysel ziyaretçileri hedef kitle olara görüyor ve görüntüleri yakındaki nesnelere, binalara ve duvarlara özellikle onlar için yansıtıyor. Disneyland Paris'te sıradan bir duvarın yanından geçtiğinizi ve aniden üzerinde Mickey Mouse'un belirdiğini ve size el salladığını hayal edin. Yeni dünyada bunlar artık karşımıza çıkabilecek standart uygulamalar.

Disney, Metaverse'i gerçeklikle birleştirmek istiyor

Bu, "metaverse" nin daha önce internette var olan ve sanal gerçeklik (VR) veya AR kulaklıkları aracılığıyla erişilebilen bir şey olarak anlaşıldığı için bir yenilik sayılabilir. Ancak Disney'in önerdiği teknoloji Metaverse'i fiziksel dünyaya getirecek türden. Daha önce Disney'in her iki dünyayı birbirine bağlamak istediğine dair işaretler vardı. Kasım 2020'de Disney Resorts Baş Strateji Sorumlusu Tilak Mandadi bir LinkedIn gönderisinde dijital ve fiziksel dünyaları birleştirmeyi hedeflediğini paylaşmış fakat o dönemin şartlarında hem yatırımcılar hem de Disnes hayranlarına durumu tam olarak anlamış sayılmazlardı. Söz konusu gönderide şu ifadelere yer verildi.

''Ben bu konsepte “Theme Park Metaverse” diyorum. Fiziksel ve dijital dünyaların, giyilebilir cihazlar, akıllı telefonlar ve dijital erişim noktalarıyla birleştiği yer burası, konukları Metaverse'e çekiyor. Bu deneyimler benzersizdir, aynı zamanda sosyal ve ağ bağlantılıdır. Sürekli değişiyorlar, bu yüzden her zaman keşfedilecek yeni bir şeyler var'' ifadelerine yer verdi.

Mandadi Disney'in vizyonunu adeta kısaca özetliyor. Bunun gerçekten Metaverse olarak adlandırılıp adlandırılmayacağı (ve gerekip gerekmediği) ise şimdilik netlik kazanmış bir durum değil. Şimdiye kadar Disney versiyonu daha çok artırılmış gerçeklik gibi görünüyor ve bir süredir durum böyle. Çalışmalarını hızlandırıp artırılmış gerekliğe hızlıca geçiş yapmak isteyen Disney, beklenilenden daha hızlı şekilde bu dünyayı yaratabileceklerine inanıyor.

Etiketler