Dış ticaret fazlası tüm zamanların en yüksek seviyesinde

Çin'de ihracat, Temmuz ayında geçen yıla oranla yüzde 18, ithalat ise yüzde 2,3 yükseliş gösterdi. Dış ticaret fazlası, 101,26 milyar dolar ile Temmuz'da tüm zamanların rekoru oldu. Böylelikle büyük bir başarı sergiledi.

Dış ticaret fazlası tüm zamanların en yüksek seviyesinde

Temmuzda ihracat Çin Gümrükler Genel İdaresi verilerine göre, yüzde 18 artış ile 333 milyar dolar seviyesine, ithalat ise yüzde 2,3 artış ile 231,7 milyar dolara yükseldi.

Haziran ayındaki yüzde 17,9'luk yüselişin beraberinde ihracat beklenilen oranın üzerindeyken, ithalat ise beklenilen oranın altında kaldı.

Çin'den Rusya ihracatı yüzde 22,2 yükselişte

Dış ticaret fazlası 101,26 milyar dolar ile temmuz ayında şimdiye kadar olan tüm seviyelerin en yükseğine çıktı. Çin'in dış ticaretindeki en büyük payını oluşturanlar ise Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve ABD oldu.

Ukrayna savaşından sonra Batı'nın ekonomik yaptırımları ile karşı karşıya kalan Rusya ile Çin'in ticareti Temmuz ayında artarak devamlılığını sürdürdü. Çin'in Rusya'ya ihracatı, yıllık oranda yüzde 22,2, Rusya'dan ithalatı ise 49,3 yükseliş gösterdi.

İhracattaki artış hızının devamlılığı ile Kovid-19 salgınlarında sonra Çin ekonomisinin düzelme aşamasına girmesi umutları çoğalırken, ithalattaki durulma ise negatif tesirlerden çıkılamadığı kaygısına sebep oldu.

Bahar aylarında Çin'de Omicron varyantını taşıyan vakaların harekete geçirdiği salgınlardan dolayı ülkenin en büyük şehri olan Şanghay ile beraberinde geniş nüfus içeren ve kritik iş kollarına ev sahipliği yapan büyük şehirlerde alınan kapanma ve kısıtlama önlemlerinin ekonomide yaşattığı olumsuz tesir duyumsanmıştır.

Kovid-19 salgınları sebebiyle birçok yerde yapılan ekonomik performans ölçümleri 2020'den  bu zamana büyük gerileme sergilemiştir.

SUSD KC Amerikan Doları Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.36
Satış 32.38
Değişim -0.0899%
Son Değer 32.38
En yüksek 32.41
En düşük 32.32
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler