Dijital Türk Lirasında hedef 2022 mi?

AK Parti Bilgi İletişim Teknolojileri Başkanlığı, Dijital Türk Lirası ağının tesis edilmesi hakkında bir rapor hazırladı.

Dijital Türk Lirasında hedef 2022 mi?

AK Parti Bilgi İletişim Teknolojileri Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda, dijital para biriminin dijitalleşmeyi, inovasyonu ve finansal katılımı artırarak tamamıyla güvenli ve likit varlıklarla desteklendiği ve çoğunlukla e-Para olarak isimlendirildiği belirtildi.

Kripto para ile dijital para arasındaki farklara da değinilen raporda, ''Dijital para birimi, merkezî bir otorite tarafından desteklenir. Dijital para birimi işlemlerinin ayrıntıları yalnızca gönderen, alıcı ve banka yetkililerine açık olacak. Kripto para birimi ise merkezî olmayan bir sisteme dayanır ve herhangi bir merkezi düzenlemeden bağımsızdır. Tüm kripto para işlem detayları, merkezî olmayan bir defter sayesinde kamu malı olarak düzenlenmektedir.'' ifadeleri yer aldı.

Türkiye Gazetesi yazarlarından Ebru Karatosun'un söylediğine göre, raporda öte yandan kripto paralarda genellikle bir parasal karşılık bulunmazken, dijital paraların 'varlık karşılığı'nın olduğu vurgulandı.

Faz çalışmalarının tamamlanmasıyla 2022 yılında kamuoyuyla paylaşılacağı belirtilen raporda, ''İsveç, Bahamalar, Fransa, Filipinler, Japonya ve İsviçre dijital paraya geçişi gündeme alan ülkeler arasında. Bu ülkelerin bankaları da henüz test aşamasında… Avrupa Merkez Bankası da bu yıl içerisinde konuyla ilgili kesin bir karar almayı planlıyor. Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından Ocak 2020’de yapılan bir araştırma, dünya çapındaki merkez bankalarının yüzde 80’inin dijital para ile ilgili araştırmalarla meşgul olduğunu göstermektedir.'' ifadeleri kullanıldı.

Etiketler