Deutsche Bank: Bitcoin, aşırı volatil olmayı sürdürecek

Alman bankası Deutsche Bank'ın açıklamasına göre, Bitcoin, aşırı volatil olmayı sürdürecek.

Deutsche Bank: Bitcoin, aşırı volatil olmayı sürdürecek

Almanya’nın en büyük bankalarından Deutsche Bank, Bitcoin hakkında değerlendirmelerde bulundu. Dev banka Bitcoin'in düşen arzı sebebiyle önümüzdeki dönemde yüksek düzeyde volatil olmaya devam edeceği yorumunu yaptı.

Deutsche Bank, birkaç büyük alım ya da piyasa çıkışlarıyla, Bitcoin’in arz-talep dengesinin bozulabileceğinin ve fiyatta çok büyük değişimler yaşanabileceğinin altını çizdi.

Bankanın araştırma ekibi tarafından oluşturulan bir rapora göre, 21 milyon arzı olan Bitcoin’deki likidite azlığı ciddi bir engel oluşturuyor. Bilindiği gibi, toplam Bitcoin sayısının yüzde 89’u yani 18.7 milyonu çıkarılmış durumda. Tamamının dolaşıma girmesi de yaklaşık olarak 2140 yılını bulacak.

Konuyla ilgili olarak raporda, “Bir yatırım aracı olarak Bitcoin’in likidite seviyesi düşük kalıyor. 2020 yılında yaklaşık 28 milyon Bitcoin (Sirkülasyondaki Bitcoin’lerin yüzde 150’si) el değiştirdi. Apple hisselerinde ise bu rakam 40’tı. O da sirkülasyondaki hisselerin yüzde 270’ine denk geliyor.” denildi.

Raporda ayrıca dijital altın olarak görülen Bitcoin ile gerçek altın arasında yapılan karşılaştırmaların sebebi, iki varlığın da sınırlı arzının olmasına bağlandı. Fiyatın artışı ise talepteki ciddi artış olarak gösterildi.

Deutsche Bank ayrıca Bitcoin’in son dönemdeki değer artışı ve bunun bir varlık sınıfı olması için yeterli olup olmayacağı hakkında da açıklamada bulundu. En büyük kripto para için net bir yorum yapmanın önümüzdeki 2-3 yıl içinde kripto paralardaki gelişmelere bağlı olacağı belirtilirken piyasa değerine vurgu yapıldı:

“Bitcoin’in 1 trilyon dolarlık piyasa değeri, onu göz ardı etmeyi zorlaştırıyor. Bazıları onun bir para, bazıları ise bir emtia olduğunu düşünüyor. Çok az bir kesim ise hisse senedi olduğu fikrinde… Ancak hem para hem de hisse senedi olarak Bitcoin’in piyasa değeri ilk 10’da…”

Yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 600’lük fiyat artışı gören Bitcoin için iki ayrı yorum yapılıyor. Bir kesim 'patlamaya hazır bir balon' değerlendirmesinde bulunurken, bir başka kesim ise büyümenin devam edeceğini ve Bitcoin’in artık herkesin kabul ettiği bir varlık olacağını düşünüyor.

Bitcoin geçen hafta 61 bin dolar seviyesine ulaşarak tarihi rekorunu kırmıştı.

Alış 63100.47
Satış 63100.48
Değişim 0%
Son Değer 63100.48
En yüksek 66720.64
En düşük 61680
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler