Denizden gelen bereket: Hamsi fiyatları ne kadar?

1 Eylül’de av sezonunun açılması ile birlikte balıkçılar ‘’Vira Bismillah’’ dedi. Bereketli bir sezon geçirileceğinin ilk sinyalleri palamut avında belli oldu. Palamuttan sonra ise herkesin beklediği hamsi avı başlayacak. Peki, hamsinin kilosu ne kadar? Hamsi fiyatları ne kadar düşecek?İşte detaylar

Denizden gelen bereket: Hamsi fiyatları ne kadar?


Denizden gelen bereket sofraları şenlendirmeye devam ediyor. Hem balıkçılar hem de vatandaşlar balık fiyatlarındaki düşüşten dolayı mutlu oluyor. 1 Eylül’de ilk ağlarını denize atan balıkçılar, sezonun bereketli geçmesini bekliyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde palamut bolluğunun yaşanması fiyatlara da yansıdı. Palamut fiyatları av sezonu öncesi 100 ila 120 TL arasında değişiyordu. Tonlarca palamutun avlanması sonucu fiyatlar 25 TL’ye kadar düştü. Balıkçılar, palamut döneminin sona ermesi ile hamsi avına başlayacak. Hamsi, ülkemizde en çok sevilen balık türü olarak gösteriliyor. Taze yakalanmış hamsinin tezgahlara düşmesini bekleyen vatandaşlar, ‘’hamsinin kilosu ne kadar olacak?’’ sorusunun yanıtını merak ediyor. Balıkçılara göre hamsinin kilosunun 5 TL’ye kadar düşmesi mümkün olacak. 

Denizden gelen bereket: Hamsi fiyatları ne kadar? - Resim : 1
Türkiye hamsi ihracatı yapıyor


Hamsi sezonunun başlamasını bekleyen sadece Türk vatandaşları değil. Son 8 aylık dönemde 24 ülkeye hamsi ihracatı gerçekleştirildi. Toplam 1.343 ton hamsinin ihraç edilmesi ile 7.5 milyon dolar gelir elde edildiği açıklandı. Türkiye’deki balıkçılar tarafından yakalanan hamsinin en çok ihracatının yapıldığı ülke ise Fransa oldu. Fransa’nın yanı sıra ABD, Belçika, Güney Kore Cumhuriyeti, Katar, Umman, Kazakistan ve Suriye’ye de hamsi ihracatı yapılıyor. Hamsinin dünya mutfaklarında yer almasından dolayı en çok balıkçılar memnun oluyor. Hamsi fiyatlarının ihracattan etkilenme riski ise gündeme geldi. Et ve tavuk ürünlerinin fiyatlarındaki zamdan sonra vatandaş balık sezonunun açılmasını bekliyordu. Bu yüzden hamsi fiyatlarının yükselmesi halinde tepkiler ortaya çıkabilir. Tarım ve Orman Bakanlığı ise hamsi ihracatı için kota belirlenebileceğinin sinyallerini verdi. Vatandaşların, hamsi sezonunun açılması ile birlikte en uygun fiyat seçenekleriyle satın alması sağlanacak. Palamut bolluğunun Kasım ayına kadar devam etmesi bekleniyor. Hamsi güncel fiyatları ise kilo başına 30 ila 50 TL arasında değişiyor. Kar yağışlarının başlaması ile birlikte hamsi bolluğu da artacak. Aralık ayından itibaren hamsinin kilo fiyatının 5 ila 10 TL arasında olması bekleniyor.