Bankacılık ve TL endeksin yönünü belirleyecek

Deniz Yatırım: Bankacılık hisse senetleri ve TL performansı endeks yönünün belirlenmesinde rol oynayacaktır

Bankacılık ve TL endeksin yönünü belirleyecek

Hafta başlangıcında küresel ve yerel fiyatlamalar nezdinde atıfta bulunduğumuz risklerin genel olarak gerçekleştiği görüldü. Amerikan dolarındaki toparlanma ve kısa yönlü pozisyonların kapatılması isteği diğer varlık gruplarındaki baskılanmayı tetiklerken, emtia grubunda, bilhassa da değerli metallerdeki volatilite sert seans hareketliliklerine zemin hazırlıyor. EMFX satış baskısının dikkat çektiği günde TRY uzun bir aranın ardından ilk kez negatif ayrışmada listenin en üst sırasında yer aldı.

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü itibarıyla gözlenen kısa yönlü Amerikan doları pozisyonlarının kapatılması eğilimi 11 Ocak işlemlerinde de devam etti. JPY cephesinde farklı nedenler kaynaklı satış baskısının diğer varlık gruplarına sirayet etmesi ve değerli metaller grubundaki yüksek volatilite hisse senedi endekslerindeki değerlemeler karşısında yatırımcıların ihtiyat kavramını bir adım öne çıkarmasına neden oluyor. DXY 90-91 aralığındaki seyrini korurken, Perşembe günü seçilmiş Başkan Biden tarafından yapılacak yeni teşvik paketi duyurusuna dek sıkışık seyrin sürdüğü ortam korunabilir. Öte yandan ABD tahvil faizlerindeki yükselişin de devam ettiğini not düşmek gerekiyor. Enflasyon beklentilerinde (10y) %2.07 seviyelerine gerileme olmasına rağmen nominal faizlerdeki eğilimin sürmesi fiyatlama yaklaşımının spekülatif pozisyonlanma kaynaklı olabileceği soru işaretini karşımıza çıkarıyor. 

Yakın zaman içerisinde takip edilen politik karmaşa ve Kongre baskını ile gündeme gelen ABD’de iç politikaya dair yoğun akış tüm hızıyla sürüyor. Demokratlar Başkan Trump’ı azletmek için ikinci kez yasal süreç başlatırken, Başkan Yardımcısı Pence’in bu tarz bir destek içerisine girmeyeceğini açıklaması ve anayasada yer alan 25.maddeyi işletmeye istekli olmamasını belirtmek gerekiyor. FBI cephesinden gelen açıklamalarda ABD geneli için tehlikenin sürdüğüne değinilirken, Başkan Trump Washington için OHAL ilan ettiğini duyurdu.

Tüm bunlar olup biterken pandemi süreci de mevcut ivmesini koruyor. Global vaka sayısı 91 milyon kişi, vefatlar ise 1.9 milyon kişi sınırına yakınsamış durumda. Devam eden aşı çalışmalarını yürüten şirketlerden birisi olan J&J 21 Ocak tarihinde faz-3 sürecine dair detayları açıklayacağını duyurdu.

Global işlemlerdeki sıkışma ve baskılanma pozitif açılışın ardından yerel varlıklardaki
yaklaşıma da sirayet etti. Beklendiği şekilde TRY üzerinde baskı oluşurken, günün ilk
yarısındaki eğilimin ikinci yarıya kıyasla daha sınırlı olduğunu belirtmek gerekiyor. EMFX grubu içerisinde %2’ye yaklaşan değer kaybı ile uzun zaman sonra ilk kez listenin ilk sırasında lira yer alırken, somut bir ayrışma haber başlığının olmadığını söylemek mümkün. Biz, şu aşamada, küresel fiyatlama yaklaşımlarının Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklar açısından ana belirleyici rolde olduğunu düşünmeye devam ediyoruz.

6 Ocak tarihinde gün içerisindeki işlemlerde $1960 sınırında yer alan ons altının 11 Ocak günü $1820 seviyelerine dek gerileme göstermesi ve seanslar içerisindeki volatilitenin yüksek seyretmesi diğer finansal varlıklara olan yaklaşımın da gözden geçirilmesine neden oluyor.

Küresel tahvil faizlerindeki yükseliş eğilimi henüz devam ederken, enflasyon beklentileri ise nispeten dengeli. Hafta içerisinde açıklanacak olan ABD enflasyon verilerinin ardından tahvil faizlerindeki yükselişin daha öngörülebilir bir patikada seyredebileceğini düşünmekle birlikte Perşembe günü seçilmiş Başkan Biden tarafından kamuoyuna duyurusu yapılacak olan teşvik paketinin detayları satış baskısının muhafaza edilmesine zemin hazırlıyor. Bu aşamada DXY’nin 91.00 bölgesi üzerini test etme ihtimalini yüksek görmekle birlikte 2021 yılına ait global Amerikan doları fiyatlaması yaklaşımlarımızda net bir değişiklik olmadığının altını çizmek isteriz. Yeni günde Asya hisse senetlerindeki fiyatlamalar karışık bir resim oluşumuna işaret ederken, ABD’de seansında 5 gün sonra ilk kez negatif kapanışların takip edilmesinde tüketici grubu ile enerji hisseleri arasındaki farklılaşma etkili oldu. Petrol fiyatlarına dair yükseliş yönlü düşünceler ise daha somut bir hal alıyor.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-1.68 değer kaybı ile EMFX grubu içerisinde ilk sırada tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %-0.29 performans sonrasında 1536 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +13bp ile %13.24 düzeyinde olurken, ülke risk primi ise son işlemlerde %2.5 yükselişle 319bp bölgesinde izlendi.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılan risk iştahı sendelemesine paralel bir ortamı işaret etti. Euro Stoxx 50 %-0.67, FTSE 100 %-1.09, DAX %-0.80 ve Rusya (RTS, USD) grubu %0 ile yatay seyretti. Bölge genelinde Rusya varlıkları hariç işlem hacmi ortalamalarının son 1 aylık döneme kıyasla %20-30 aralığında düşüş gösterdiğini belirtmek isteriz.

Amerika kıtası işlemlerinde gün boyu gözlenen vadeli endekslerdeki baskılanmaya paralel bir fiyatlama eğilimi takip edildi. Majör ABD endekslerinin tamamında kapanışlar eksi yönde olurken, Nasdaq cephesinde %-1.25 ile baskının boyutunun genişlediği görüldü.

Benzer şekilde işlem hacmindeki artış da %30’a yaklaştı. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %-1.46, Merval ise %-1.37 ile günü tamamladı.

Asya’da 12 Ocak işlemleri karışık seyrediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %0.03, Hang Seng %0.35, CSI 300 %1.21 ve KOSPI %-2.59 ile fiyatlanmakta. USDCNH paritesi offshoreda 6.4690 ile yuan ehine resim çiziyor.

Etiketler