Decentraland nedir? MANA ve LAND hakkında merak edilenler...

Decentraland nedir? MANA ve LAND ne işe yarar? Bunlar hakkında merak edilenleri haberimizde derledik.

Decentraland nedir? MANA ve LAND hakkında merak edilenler...

Decentraland, blockchain teknolojisi temelli bir sanal dünyadır. Üyeler; sanat eserleri, araziler ve benzersiz tokenlar (NFT) geliştirip bunların sahibi olurlar. Kullanıcılar öte yandan platformun Merkeziyetsiz Otonom Organizasyonunda (DAO) katılımcı da olurlar. Decentraland'in yerel para birimi MANA'dır. Tüm oyun içi varlıkları ise Ethereum blockchaini içerisindedir.

Decentraland nasıl çalışıyor?

Decentraland, sanal gerçekliği blockchain teknolojisiyle bir araya getiren çevrim içi bir ortamdır. Diğer pek çok online oyunun tersine, oyuncular çevrim içi dünyanın kuralları üzerinde direkt olarak kontrol sahibidir. DAO tokenlar, sahiplerine oyun içinde ve organize politikalar hakkında doğrudan oy kullanma hakkı verir. Bu sistem, izin verilen öge türlerinden DAO'nun hazinesi tarafından yapılacak yatırımlara kadar her şeyi etkiler.

NFT'ler; ögeleri, kıyafetleri, oyun içindeki sanal gayrimenkul sistemi olan LAND'i ve oyun içi tüm koleksiyonları temsil eder. Kullanıcılar bu benzersiz tokenları, kripto cüzdanlarında tutar ve Decentraland pazar yerinde diğer kullanıcılara satarlar. Mesela, kendinize yeni bir yüz maskesi alabilmeniz için Decentraland'in yerel para birimi olan MANA'ya sahip olmanız gerekir.

Decentraland'in reklamcılık ve içerik oluşturma gibi pek çok kullanım alanı bulunur. Ancak NFT'leri kullanmaya başlamak isteyen yeni kullanıcılar için giriş bakiyesi epey yüksektir. Ethereum gas ücretleri sebebiyle bazı kozmetik ürünlerini satın almanın maliyeti neredeyse ikiye katlanır. Arazi ücretlerinin binlerce dolar olması mülk sahibi olmayı bazı oyuncular için daha zor hale getirmektedir.

LAND ve MANA nedir?

MANA, Decentraland'in yerel para birimidir. Sadece bir dijital para birimi işlevine sahip değildir; aynı zamanda MANA sahibi olan tüm kullanıcılara Decentraland DAO'sunda oy kullanma hakkı da sunar.

Üyelerin DAO'nun yönetimine katılmak için MANA'larını wrapped MANA'ya (wMANA) ve DAO'ya kitlemesi gerekmektedir. Her bir wMANA, yönetimle ilgili önergelerde bir oyu temsil eder. Kullanıcılar MANA'yı, borsalardan veya Decentraland'in pazar yerinde koleksiyonluk ürünler satarak elde ederler. Ayrıca DAO kararlarını ve operasyonlarını fonlamak için kendi MANA hazinelerine de sahiptirler.

LAND, topluluktaki oyuncuların sahip olduğu arazileri temsil eden bir NFT'dir. MANA'ya benzer biçimde Decentraland'in yönetim protokolü çerçevesinde oylama hakkı sunar.

Ancak LAND'in DAO'da kilitlenmesine gerek yoktur ve her bir LAND, token başına iki bin oy hakkı verir. Birden fazla araziye sahip olan kullanıcılar bunları tek bir Estate token altında birleştirebilir. Estate token, içerdiği arazi sayısına eşit miktarda oy verme hakkı sunar.