Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ekonomiye yönelik flaş açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, akademisyenler ve ekonomistlerle sohbet toplantısı gerçekleştiriyor. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde yapılan toplantı öncesi Erdoğan kısa bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ekonomiye yönelik flaş açıklamalar

Erdoğan: Kur yükselirken artan fiyatlar inerken de aynı hızla gerilemeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomist ve akademisyenlerle bir araya geldi. Erdoğan toplantı öncesinde yaptığı konuşmada, ''Dolar yükselirken fiyatları yükseltenlerin kur düşerken de aynı hızda fiyatları indirmesini bekliyoruz. Fiyat indirimleri gerçekleşmezse, Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile Ticaret Bakanlığımız bunun üzerine gidecekler." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ekonomiye yönelik flaş açıklamalar: Fiyatlar aynı hızla inmeli

Konuşmada Erdoğan'ın öne çıkan ifadeleri şunlar oldu:

Erdoğan konuşmasında, 2013 yılının mayıs ayında faizin 4,5'e kadar düşürüldüğünde enflasyonun da 6,51'e kadar gerilediğini belirtti. Bu hamlelerin Gezi olayları ile gölgelenmeye çalıştığına da vurgu yapan Cumhurbaşkanı, göreve ilk geldiği dönemde IMF'ye olan borcun 23,5 milyar dolar olduğunu, 2013 yılının mayıs ayında borcun bitirildiğini söyledi. 

2013 yılının nisan ayında, Merkez Bankasının döviz rezervinin 135.243 milyar dolar olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, sonrasında bir düşüş yaşandığını ve en düşük noktanın da 2020 yılının eylül ayında 83.517 milyar dolar olduğunu vurguladı. Ardından yeniden toparlanma dönemine girildiğini aktaran Cumhurbaşkanı, bu toparlanma ile gelinen noktada 115 milyar doların üzerinde olunduğunu ve daha iyi bir konuma gelineceğine inandığını aktardı. 

"Türkiye ihtiyacı olan altyapıya sahiptir"

Erdoğan, tüm verilerin altyapının hazır olduğuna işaret ettiğini ve hedefin bu güçlü altyapı üzerinde Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokmak olduğunu belirtti.

Küresel ekonominin iplerini ellerinde tutan ülkelerin 2008 yılında yaşanan krizden bu yana bocalama içinde olduklarını da vurgulayan Erdoğan, bu gelişmiş ülkelerin hem birbirleriyle mücadele ettiklerini hem de gelişmekte olan ülkelerin gelişmesine engel olmaya çalıştıklarını kaydetti. Bu durumun pandemi süreci ile daha da belirgin olarak gözlendiğini söyleyen Erdoğan, salgınla artan para arzının birçok sorunu beraberinde getirdiğini söyledi. 

''Uzak Doğu ile Avrupa arasındaki en önemli üretim, lojistik insan gücü olduğumuz gerçeğini sadece biz değil herkes biliyor. Ekonomi politikasında tarihi bir değişim başlattık. Bu değişim uzunca bir süre devam etmektedir. Klasik ekonomi anlayışını yüksek faizle enflasyonu kontrol altında tutma anlayışını bir kenara bıraktık. Bunun yerine istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla ülkeyi büyütme temelli bir ekonomi politikasına yöneldik. Böyle büyük bir değişim kolay olmuyor. Her şeyden önce bu tercihin beraberinde getirdiği pek çok risk ve soru işareti var.''

Son 9 yıldır Türkiye'nin maruz kaldığı sosyal, siyasi ve askeri tehditlere de değinen Erdoğan, bunun ekonomik boyutunun 2018 yılından sonra öne çıktığını belirtti:

''Türkiye'yi başka bir şekilde dize getiremeyeceklerini görenler tüm imkanlarını ekonomi alanlarına yöneltmiştir. Önümüzdeki fırsatlar öyle büyük ve tarihi ki bu riskleri göze almaya değdiğine inanıyoruz.''

''Üretim ve istihdam tarafında işler mükemmel''

Ekonomi politikasında tarihi bir değişim başlattıklarını söyleyen Erdoğan, bu değişimin daha da eskiye dayandığını belirtti. Erdoğan ayrıca, yüksek faiz ile enflasyonu kontrol altında tutma anlayışının terk edildiğini; yatırım, ihracat, istihdam ve cari fazla ile ekonomiyi büyütme yoluna gidildiğini aktardı. 

Dövizdeki dalgalanmayı faizleri yükselterek durdurmayı savunan kişilerin varlığına da değinen Cumhurbaşkanı, açıklanan paket ile kurun üzerindeki köpüğün bir günde ortadan kalktığını hatırlattı. 

Ekonominin üretim ve istihdam tarafından işlerin gayet yolunda olduğundan söz eden Erdoğan, finans kısmındaki dengeyi sağladığımız yaz aylarıyla beraber Türkiye'nin başka bir ekonomik iklime girdiğinin görüleceğini kaydetti. 

Erdoğan ayrıca, 

''Milletime, sanayicilere ve esnaflara sesleniyorum. Günde birkaç kez fiyat etiketi değiştirenlerin millet adına takipçisi olacağız. Bu milleti sömürmeye kimsenin hakkı yok.

Dolar yükselirken fiyatları yükseltenlerin kur düşerken de aynı hızda fiyatları indirmesini bekliyoruz.

Fiyat indirimleri gerçekleşmezse, Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile Ticaret Bakanlığımız bunun üzerine gidecekler.'' dedi.

Etiketler