Çip Krizi araba fiyatlarını artırıyor!

Çip krizi araba fiyatlarını artırıyor! Ünlü Japon otomobil üreticilerinden olan Toyota ve Nissan, çip krizi yüzünden fiyatlarını güncelledi.

Çip Krizi araba fiyatlarını artırıyor!

Çip krizi araba fiyatlarını artırıyor! Ünlü Japon otomobil üreticilerinden olan Toyota ve Nissan, çip krizi yüzünden fiyatlarını güncelledi. Şirketlerin gelirinde büyük oranda düşüş yaşandı. Özellikle koronavirüs sürecinin başlamasıyla beraber otomobil sektöründe sıkıntılar başladı. Pandemiden dolayı kapanmaların yaşanmasıyla çip tedarikinde büyük sorunlar ortaya çıktı. POtomobil üreticileri de tüm bu sorunlardan etkilenerek araçlarını az üretti. Araçlarda az üretim olunca otomobil satışları ciddi anlamda düştü. Markaların gelirleri çok azaldı. Bu durumdan dünyanın en büyük otomobil şirketleri bile etkilendi. 

Toyota ve Nissan Çip Krizinden Etkilendi

Çip Krizi

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi olarak kabul edilen Toyota, sağlam araçlarıyla ön plana çıkmaktadır. 2021 yılının 4. çeyrek toplantısında paylaşılan verilere göre şirketin kar oranı %21 oranında geriledi. Gerileme oranı kar oranının yanında küresel satışa ve üretim oranlarına da yansıdı. Üretim maliyetlerinin artması ve çip krizinin yaşanmasından dolayı Toyota ve Nissan Çip krizinden en fazla etkilenen iki marka arasında yer aldı. Her iki marka arasında karşılaştırma yaptığımızda Nissan ne kadar geride kalsa da yaptığı çalışmalarla süreci daha iyi yönetmektedir. Her ne kadar Nissan elinde bulundurduğu stok sebebiyle bu durumdan büyük oranda sıyırmış gibi gözükse de aslında o da bu krizden nasibini alan şirketler arasında yer almayı başardı.  Çip krizinin ilerleyen günlerde otomobil fiyatlarını kötü yönde etkilemesi beklenmektedir.