Çin'den Bitcoin, Ethereum ve NFT'lere yönelik yeni önlemler geldi!

Geçtiğimiz yıl Bitcoin ve Ethereum'a yönelik aldığı kararlarla büyük bir eleştiri alan Çin, şimdi ise NFT'ler hakkında sert açıklamalarda bulundu. Çin İnternet Finans Derneği, Çin Bankacılık Birliği ve Çin Menkul Kıymetler Birliği; Çin Merkez Bankası önderliğinde yeni önlemlerini açıkladı!

Çin'den Bitcoin, Ethereum ve NFT'lere yönelik yeni önlemler geldi!

2021 yılında kripto paralara yönelik aldığı kararlarla dünya çapında büyük bir yakın uyandıran Çin, şimdi ise NFT dünyasını yakından ilgilendiren kararlarıyla bir kez daha uyarılarda bulunuyor!

Gün içinde gelen haberlerin ardından Çin Merkez Bankası’na bağlılığıyla bilinen Çin İnternet Finans Derneği, Çin Bankacılık Birliği ve Çin Menkul Kıymetler Birliği, beraber yayımladıkla raporla NFT piyasasıyla ilgili oluşabilecek riskleri en aza indirmek için yeni açıkmalarda bulundu.

NFT'leri blokchain teknojisinin yeni yüzü olarak ifade eden açıklamada; "Blok zinciri teknolojisinin yenilikçi bir uygulaması olarak NFT, dijital ekonomi modelini zenginleştirme ve kültürel endüstrinin gelişimini destekleme konusunda belirli bir potansiyele sahiptir. Ancak aynı zamanda spekülasyon, kara para aklama ve yasa dışı riskler gibi gizli riskler vardır" cümleleri yer aldı. Çin Merkez Bankası önderliğinde bir araya gelen topluluk, oluşabilecek riskleri ortadan kaldırmak içinse altı maddelik önemlerle listesi hazırladı.

Kripto'dan uzaklaşın mesajı olay oldu!

Hazırlanan önlemler listesinde NFT dışında bir kez daha Bitcoin ve Ethereum'a değinen topluluk, listeyi ise şu şekilde sundu: "Blok zinciri teknolojisinin uygulamasını standartlaştırın ve dijital sanayileşmeyi teşvik etmede NFT’nin olumlu rolünü ön plana çıkarın. NFT ürünlerinin değerinin tam olarak desteklenmesini sağlayın, tüketicileri koruyarak şişirilmiş fiyatların temel değer yasasından sapmasını önleyin. Kurallara bağlı kalarak finansal riskleri önleyin. Merkezileştirilmiş ve standartlaştırılmış ticaret yerleri kurun. Bitcoin, Ethereum ve Tether gibi sanal para birimleri NFT’ler için fiyatlandırma ve ödeme aracı olarak kullanılamaz. Satın alma ve satış işlemlerini gerçek kimlikler üzerinden yapın. Müşterilerin kimlik bilgilerini ve işlem kayıtlarını saklayın. Kara para aklamayla mücadele çalışmalarında aktif olarak işbirliği yapın. Doğrudan NFT’ye yatırım yapmayın. NFT’ye yatırım yapmak için finansman desteği sağlamayın."

Yayımlanan raporda merkezileştirilmiş para birimlerine bağlılık vurgulanırken, kripto borsalardan ve kripto para birimlerinin güvenilir olmayışı ifadelerine yer verildi. Geçtiğimiz yıl Bitcoin ve Ethereum'a karşı adeta set çeken Çin'in NFT'ler için daha keskin ve sert açıklamalarının olup olmayacağı ise merak konusu oluyor. Analistler ve ekonomistler tarafından sertçe eleştirilen Çin'den NFT piyasalarına yönelik daha sert yaptırımlar bekleniyor.