Çin'de özel sektör verileri imalat aktivitesinin hızlandığına işaret etti

Çin'de özel sektör tarafından yapılan satın alma yöneticileri anketleri, imalat sektörü aktivitesinin hızlandığına işaret ediyor.

Çin'de özel sektör verileri imalat aktivitesinin hızlandığına işaret etti

Çin'de özel sektör tarafından yapılan satın alma yöneticileri anketleri, imalat sektörü aktivitesinin hızlandığına işaret ediyor. Güçlü talep imalat aktivitesinin hızlanmasını sağlasa da anket artan ham madde fiyatları ve yükselen girdi maliyetlerinin yarattığı endişelerin, görünümü bulanıklaştırdığı bildirdi.

Caixin/Markit İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) nisan ayında 11 ayın en düşük seviyesi olan 50,6 puandan 51,9 puana yükseldi. Ekonomistler ise imalat PMI'nın 50,8 puan olmasını bekliyorlardı.

Alt kalemlere bakıldığında hem üretim hem de yeni siparişler bu yılın en hızlı artışını gösterdi. İmalatçılar son 5 aydır ilk kez istihdamlarını da artırdılar.

Caixin Insight Group kıdemli ekonomisti Wang Zhe, "Ham madde fiyatları imalatçıların maliyetlerini yukarı itmeye devam ediyor. Endüstriyel metallerin, özellikle çeliğin, ve kimyasal ham maddelerin fiyatları yükselmeye devam etti. Artan ham madde fiyatları ve ithal enflasyonun politika seçeneklerini sınırlaması ve sürdürülebilir ekonomik toparlanmaya yönelik büyük bir engel haline gelmesi bekleniyor." dedi.

Çin'de imalat ve hizmet sektörü aktiviteleri daha yavaş bir hızla büyüdü

Çin'de imalat ve hizmet sektörü aktiviteleri nisan ayında bir önceki aya göre daha yavaş bir hızla büyüdüler.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından hazırlanan resmi imalat PMI nisan ayında mart ayındaki 51,9 puandan 51,1 puana geriledi. Analistler ise resmi imalat PMI'nın 51,7 olmasını bekliyorlardı.

Resmi hizmet PMI nisan ayında, mart ayındaki 56,3 puandan 54,9 puana geriledi.

Nisan ayında resmi bileşik PMI da 55,3 puandan 53,8 puana düştü.

PMI endekslerinin 50 puan seviyesini üzerinde gerçekleşmesi imalat ve hizmet sektöründe ekonomik aktivitenin büyüdüğüne işaret ediyor.

Etiketler