Çin Merkez Bankası bir kez daha faiz indirimi planlıyor!

Gerçekleşen kabine toplantısının ardından Çin Merkez Bankası faiz indirimine gitmeyi planlıyor! Amerika cephesinden gelen tahminler ise bir hayli yüksek gözüküyor! Çin Merkez Bankası'nın faiz indirimine zorlayan açıklamalar...

Çin Merkez Bankası bir kez daha faiz indirimi planlıyor!

Amerika Birleşik Devletleri'ni sıkıştıran ekonomik politikalarıyla son zamanların en çok konuşulan ülkelerinden biri olan Çin'de Merkez Bankası ikinci kez faiz indirimi yapmaya hazırlanıyor. Dün gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından ortaya çıkan faiz mesajlarıyla birlikte Çin Merkez Bankası bir kez daha faiz indirimi planlıyor.

Ekonomik anlamda bulunduğu konum itibarıyla geleceğin en güçlü ekonomik gücü olmak isteyen Çin, dün gerçekleştirilen kabine toplantısı neticesinde Merkez Bankası'nın köşeye sıkıştırmıştı. Gerekirse zorunlu karşılık oranlarında indirime gidilmesini gündeme getiren Çin kabinesi, yaptığı açıklamaların ardından kamuoyunda zorunlu karşılık oranlarında indirim beklentileri yarattı. Geçtiğimiz yıl aynı süreçlerden geçen Çin, dönemin Başbakanı Li Keqiang'ın Temmuz ve Aralık toplantılarında aynı konuyu dile getirmesiyle zorunlu karşılıklar indirime gitmişti.

Tahminler bir hayli yüksek gözüküyor!

Yapılan açıklamaların ardından Çin Merkez Bankası'nın hamlesi beklenirken, diğer kıtadan ise tahminler gelmeye başladı. Citigroup tarafından yapılan resmi tahminlerde 50 baz puanlık indirim yapılması durumunda 1,2 trilyon yuanın piyasalara dahil olması beklendiği belirtildi. Nomura ve Goldman Sachs tarafından yapılan tahminlerde de benzer sonuçlar çıkarken; zorunlu karşılık indirimi Çin'de gündem yaratmaya devam ediyor.

Gerek sosyal gerek ekonomik anlamda pandemin yarattığı etkiyi en aza indirmek isteyen Çin hükümeti, ekonomik anlamda alınan kararların yanı sıra gerçekleşen kabine toplantısında ekonomin başkenti olarak gösterilen Şanghay ve çevresinde "Sıfır Covid" adıyla yeni önlemler alındığını belirtti. Son günlerde ortaya çıkan vakaları tamamen ortadan kaldırmak isteyen Çin'in alınan önemlerin ardından ekonomik kararları yürürlüğe sokması bekleniyor.

Yapılan açıklamaların ardından CSI 300 Endeksi yüzde 1.9 kadar yükseliş gösterirken, tüketim hisseleri ise gerçekleşen artışa öncülük ederek dikkat çekti. Piyasalarda yer alan Onshore yuan ve 10 yıllık tahvil faizi ise yatay seyrini sürdürdü.