Çin hükümetinin halka depolama çağrısında bulunması endişeye yol açtı

Çin hükümetinin halka kış için temel ihtiyaç ürünlerini depolama çağrısında bulunması endişeye yol açtı.

Çin hükümetinin halka depolama çağrısında bulunması endişeye yol açtı

Çin hükümetinin halka kış için temel ihtiyaç ürünlerini depolama çağrısında bulunması endişelere neden oldu.

Çin Ticaret Bakanlığından Pazartesi günü yapılan açıklamada, yerel ticaret birimlerinin temel ihtiyaç ürünlerine ilişkin talebi güvence altına almak ve fiyat istikrarını korumak için çabalarını artırmaları gerektiği aktarıldı. Açıklamada, farklı hükümet departmanları arasında ürünlerin tedarikinin ve ulaştırılmasının garanti altına alınması için koordinasyonunun güçlendirilmesi çağrısı da yapıldı.

Bakanlığın açıklamasında, hanelere de acil durumlar karşısında temel tüketim ürünlerini depolama çağrısı yapılması kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Basına yansıyan haberlerde, bakanlığın gıda depolama çağrısının sosyal medya platformlarında en çok görüntülenen başlık olduğu aktarıldı. Çin basınınki değerlendirmelerde, hükümetin bu tür uyarı her sene yaptığına fakat bu yıl Kovid-19 salgınının ve olağanüstü hava şartlarının etkisiyle erken uyarıda bulunulduğuna dikkat çekildi. Söz konusu haberlerde, bakanlıktan yapılan uyarının temel ihtiyaç ürünlerinin tedarikinde sorun yaşandığı anlamına gelmediği belirtildi.

Çin devlet televizyonlarına konuşan Ticaret Bakanlığı yetkilisi Zhu Xiaoliang, temel ihtiyaç ürünlerinin tedarikinde problem olmadığını ve ilgili açıklamanın yerel makamları uyarma amacı taşıdığını belirtti.

Çin basınında görüşlerine yer verilen Çinli uzman Guan Lixin de bakanlığın açıklamasının sebze fiyatlarındaki artış, ülke genelinde Kovid-19 vakalarındaki yükseliş ve olağanüstü hava şartları gibi etkenlere karşı ürün tedarikinin korunması için bir uyarı niteliğinde olduğunu dile getirdi. Fakat uzmanlar, bakanlığın açıklamasında halka doğrudan çağrı yapılması konusunda açıklık getirmedi.

Etiketler