Çiftçiler üzgün! Fiyatı resmen çakıldı: Ürün tarlada kaldı

Çiftçilerin ürünleri tarlada kalması herkesin cebini olumsuz olarak etkiledi. Yapılan açıklamada o ürünün fiyatının çakılması üreticiyi olumsuz olarak etkilemektedir.

Çiftçiler üzgün! Fiyatı resmen çakıldı: Ürün tarlada kaldı

Çukabirlik tarafından yapılan açıklamada pamuk fiyatları açıklandı. Açıklanan fiyatlara göre pamuk fiyatı 21 TL olarak açıklandı. Türkiye genelinde pamuk üretiminin neredeyse yarısından fazlasını karşılayan Şanlıurfa’da çiftçiler düşüş gösteren fiyatlar sebebiyle ürünlerini tarlada bırakmak zorunda kaldı. Bu yıl 44 randımanlı olan pamuk fiyatını 21 TL olarak açıkladı. Fakat pamuğun kilosunun tarlada 12 TL’ye kadar düşmesi herkesi etkilemeyi başardı.

Pamuk üreticisinin pamuktan kar elde edememesi en büyük sebepler arasında yer alan sebepte pamuk prim desteğinin 3 yıldır artış göstermemesi ve son 3 yıldır pamuğa 1 lira 10 kuruş destek verilmektedir. Konuyla alakalı Şanlıurfa Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar tarafından:

“Şanlıurfa, Türkiye pamuğunun yüzde 46’sını üreten bir il. Türkiye pamuğunun yarısını Şanlıurfa tek başına üretmektedir. Ancak üreticilerimiz, bu yıl pamuktan memnun değil. Girdilerin bu kadar yüksek olduğu dönemlerde çiftçilerimiz çok ucuz fiyata pamuk satmak zorunda kalıyor. Satmayan çiftçilerimiz ise alıcı bulamıyor. Alıcı bulamadığımız için pamuk fiyatları 12 TL’ye kadar düştü. Çiftçi bu nedenle pamuğunu tarlada bekletiyor” denildi.

Pamuk desteği 3 TL çıkarılmalı!

Pamuk desteği

Çukabirlik tarafından bu yıl pamuk fiyatlarının 21 TL olarak açıklanması piyasada pamuğun düşmesine neden oldu. Pamuk fiyatları bakımından büyük zarara uğradığından dolayı çiftçiler ürünlerini tarlada bıraktı. Hal böyle olunca çiftçiler tarafından 3 yıldan beri dönüm başı 1 lira 10 kuruş olan pamuk desteğinin 3 TL’ye çıkarılması bekleniyor. Konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmese de kısa süre içerisinde yeni açıklamanın gelmesi bekleniyor.