Çek ibrazının ertelenmesi ticareti etkilemeye devam ediyor

Çeklerin ibrazını 1 Haziran sonrasına erteleyen düzenleme piyasada kaosa neden olmaya devam ediyor.

Çek ibrazının ertelenmesi ticareti etkilemeye devam ediyor

Vadesi 30 Nisan ile 31 Mayıs tarihleri arasına isabet eden çeklerin ibrazını 1 Haziran sonrasına erteleyen düzenleme piyasada kaosa neden olurken, Ticaret Bakanlığının "Çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla çekin ödenmesi" talimatı, paniği azaltsa da, piyasadaki sorunun devam ettiği görüldü.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından piyasada çeklerin yaklaşık yüzde 30'u ödenmedi. Bu yüzde 30'luk kesimin bir kısmının ihtiyacı olduğu için ve imkan tanındığı için ödemelerini ertelediğini belirten kaynaklar, önemli bir kısmının da işleri iyi olup keyfi ödeme yapmayanlar olduğunu söyledi.

Bloomberg HT'den Sefer Yüksel'in haberine göre, özellikle düzenlemenin ilk gününde piyasada ciddi bir kaos yaşandığını kaydeden kaynaklar, söz konusu kaosun biraz azaldığını ve nakit döngüsünün kısmen normale döndüğünü belirtti.

Öte yandan kaynaklar mayıs ayı toplamında ödenmeyen çek oranının yüzde 20'lerde oluşabileceğini ifade etti. Karşılıksız çek oranını normalde yüzde 1 ile 2 arasında değiştiği bilgisini veren kaynaklar, Mart ayında takasa giren çek miktarı 1,2 milyon adet, toplam tutarı ise 78 milyar TL olduğunun altını çizdi. Mart ayında karşılıksız çek oranı ise yüzde 1 seviyelerindeydi.