Çatal nedir? Yazılım çatalları

Çatal, yazılımın daha da geliştirilmesidir. Yumuşak çatallar ve sert çatallar vardır.

Çatal nedir? Yazılım çatalları

Çatal Nedir?

Bir çatal yazılımının bir başka gelişmedir. Yumuşak çatallar ve sert çatallar vardır. Klasik olarak çatal, açık kaynaklı yazılımın daha da geliştirilmesi anlamına gelir. Açık kaynaklı yazılımlar doğal olarak herkes tarafından ücretsiz olarak erişilebilir olduğundan, herkes yazılımın kendi kopyasını oluşturma ve kendi amaçları için değiştirme fırsatına sahiptir. Orijinal yazılımın bu bölünmesine ayrıca çatal denir.

Yazılımın değiştirilmesi hiçbir şekilde kötü niyetli bir müdahale olarak görülmemeli, daha ziyade açık kaynak projelerinin temel ve arzu edilen bir parçası olarak görülmemelidir.
 
Programlama becerisine sahip kullanıcılar, kendi ihtiyaçlarına göre yeni işlevler eklemek için kullanabilir. Ayrıca bir yazılımın farklı dağıtımları da bu şekilde var olabilir.

Çatalların blok zincirlerle ne ilgisi var?

Bitcoin gibi halka açık bir blok zincirinin bilgisayar kodu da açık kaynaklıdır ve yukarıda açıklandığı gibi geliştiriciler tarafından yerel olarak değiştirilebilir. Bununla birlikte, blok zincir sistemleri sadece bilgisayar kodundan değil, aynı zamanda kodu bilgisayarlarında yürüten bir katılımcı ağından da oluşur. Ağın bölünmemesi için herkesin değişikliklere uyması gerekiyor. Bu nedenle tecrübesiz bir programcının veya kötü niyetli bir saldırganın fark edilmeden ağın kurallarını değiştirmesi mümkün değildir.

Etiketler