Büyük doğalgaz keşfi için önemli adım

Türk sondaj tarihinin en büyük doğalgaz keşfinin gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyulan materyaller faaliyete geçmek için Filyos Limanı'nda toplanmaya başladı. Çıkarılan doğalgazı taşıması için ihtiyaç duyulan borular Filyos Limanında. İşte detaylar...

Büyük doğalgaz keşfi için önemli adım

Türkiye'nin en büyük doğalgaz keşfi olan Sakarya Gaz Sahası'ndaki gazı karaya taşıyacak deniz altı borularının ilk etabı Zonguldak'taki Filyos Limanı'na getirildi. 

Keşfin gerçekleştiği 2020 yılında dünyadaki deniz keşifleri arasında birinci sırada yer alan Sakarya Gaz Sahasında operasyonlar büyük bir hızla devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından geçen yılın Temmuz ayı sonunda ateşi yakılan Sakarya Gaz Sahasında çalışmalar sürüyor.

İlk borular Filyos Limanı'nda

Bakan Dönmez'in yakından takip ettiği inşa çalışmalarında bir başka aşama daha kaydedildi. Gazı, keşfin yapıldığı noktadan kıyıya çıkaracak deniz altı borularının sevkiyatına başlandı. Deniz tabanındaki açık üretim tesisi ile karadaki doğalgaz işleme tesisini birbirine bağlayacak boru hatlarının ilk etabı Filyos Limanı' na getirildi.

Yaklaşık 170 kilometre uzunluğunda olması gereken borular, vinçle limana indiriliyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ekiplerinin titiz çalışması ve iş güvenliği önlemleri ile 24 saat devam eden operasyonda, her biri 12 metre uzunluğunda olan boruların 4 erli olarak tırlara yüklendiği görülüyor.

Uzman ekipler, hasar kontrolü için tırlara yüklenen borular inceliyor. Yapılan kontrollerin ardından borular istif edilecek alana getiriliyor.

Büyük doğalgaz keşfi için önemli adım - Resim : 1

Getirilen borular sadece yüzde 20

Limana indirilen borular, 170 kilometre olarak planlanan boru hattının %20'sini temsil etmekte olup, boruların tamamının yaklaşık 10 ayrı seferle limana getirilmesi planlanmaktadır. Boru hattı taşıma sürecinin Haziran 2022'ye kadar devam etmesi bekleniyor. Tüm boruların Filyos Limanına getirilmesinin ardından yaklaşık 5 ay sürecek olan deniz tabanına döşeme işleminin başlaması bekleniyor.

"Yurdumuzun dört bir noktasında kullanılacak"

Yeni yılın ilk gününde Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde inşası süren Filyos doğalgaz İşleme Tesisi'nde incelemede bulunan Bakan Dönmez, "Bu büyüklükte, bu kapasitede tesis, sanırım Avrupa'da artık ilk sıralarda yer alacak bir tesistir." dedi. Dönmez,  tesiste son teknolojinin kullanılacağını belirterek "İnşallah Rabb'im nasip ederse artık 2022'deyiz. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde bu gazı burada yakmış olacağız, hizmete alacağız." ifadelerini kullandı. Dönmez, doğalgazın ulusal iletim sistemimize bağlanacağını ve yurdun dört bir noktasında köşesinde Karadeniz gazının kullanılacağını açıkladı. 

Etiketler