Bugün piyasaların odağında TCMB Olağan Genel Kurulu olacak

Bugün yurt içi piyasalarda TCMB Olağan Genel Kurulu izlenecek.

Bugün piyasaların odağında TCMB Olağan Genel Kurulu olacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2020 yılına ait 89. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurulu bugün gerçekleştirilecek.

Yurt dışında Almanya enflasyon ve Euro Bölgesi güven endeksleri takip edilecek.

Öne Çıkan Başlıklar

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya görevden alınırken, yerine Mustafa Duman atandı.

- ABD Başkanı Joe Biden yaptığı açıklamada, ülkede yetişkinlerin  yüzde 90’ının 19 Nisan’a kadar korona virüs (Covid-19) aşısı olmaya  hak kazanacağını ve yaşadıkları yere 8 kilometre mesafede aşılama  merkezine sahip olacağını ifade etti.   

- Endeks sağlayıcısı FTSE Russell, Çin devlet tahvillerinin global  tahvil endeksine dahil edileceği haberlerini doğruladı. FTSE Russell, Hindistan ve Suudi Arabistan devlet tahvillerini FTSE Gelişmekte Olan Piyasalar Devlet Tahvili Endeksi'ne dahil etmek üzere izlemeye aldı.

- Fed Yönetim Kurulu'nun yeni üyesi Christopher Waller, Fed'in  gelinen noktada faiz arıtırmlarından çok uzakta olduğunu söyledi.

- Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, koronavirüs  salgının bastırılmış olması sonrasında da piyasa gelişmelerini yakından izlediklerini ve BOJ'un ihtiyaç olması halinde borsa yatırım fonu almaya devam edeceğini söyledi.

- Archegos Capital'in teminat tamamlama yönündeki çağrıları yanıtsız  bırakması ile gerçekleşen blok satışlar hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre, Archegos Capital'in pozisyonlarını tasfiye etmenin global bankalara verdiği zarar 6 milyar dolara ulaşabilir.

- ABD genelinde koronavirüs vakalarını ve ölümlerin artması üzerine Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Direktörü Rochelle Walensky, salgınla mücadelenin sona ermediği ve "kötü sona"  yaklaşıldığı konusunda uyarıda bulundu.

Yurt İçi Gündem

10.00 - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Hizmet Üretici Fiyat Endeksini açıklayacak.

14.00 - TCMB 2020 yılına ait 89. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun açılış konuşmasıyla  ilk kez kamuoyu önüne çıkması bekleniyor. Toplantıda Banka Meclisi ve Denetleme Kurulunun 2020 hesap yılına ait raporları ve kâr dağıtımı ile  ilgili teklif görüşülecek, Banka Meclisinin 30 Nisan 2021 tarihi bitiminde boşalacak iki üyeliği ile Denetleme Kurulunun 30 Nisan 2021 tarihi bitiminde boşalacak üç üyeliği için seçim yapılacak.

15.00 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı gerçekleştirilecek.

Yurt Dışı Piyasalar

ABD'de FHFA Konut Fiyat Endeksi, S&P Case Shiller Konut Fiyat Endeksi (16.00), Conferance Board Tüketici Güven Endeksi (17.00), API  petrol stokları (23.30) verileri izlenecek.

Avrupa'da Almanya enflasyon ve Euro Bölgesi güven endeksleri verileri ön plana çıkıyor. Almanya'da Şubat ayında tüketici fiyatları  aylık yüzde 0,7, yıllık yüzde 1,3 artmıştı. Euro Bölgesinde Ekonomik Görünüm Endeksi 93,4, Tüketici Güven Endeksi -14,8 seviyesinde açıklanmıştı.

21.00 - New York Fed Başkanı John Williams konuşma yapacak.

Etiketler