Bugün piyasaların odağında TCMB Enflasyon Raporu olacak: 29 Nisan 2021

TCMB tarafından açıklanacak olan "Enflasyon Raporu" ile ABD büyüme rakamları günün en önemli gündem maddeleri olarak piyasalar tarafından takip edilecek.

Bugün piyasaların odağında TCMB Enflasyon Raporu olacak: 29 Nisan 2021

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanacak olan "Enflasyon Raporu" ile ABD büyüme rakamları günün en önemli gündem maddeleri olarak piyasalar tarafından takip edilecek.

Öne Çıkan Başlıklar

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Türkiye, Sputnik V aşısından 6 ay içinde 50 milyon doz almak üzere anlaşmayı imzaladı. İlk sevkiyat mayıs ayı içinde gerçekleşecektir.” dedi.

- ABD Başkanı Joe Biden, göreve geldikten sonra Kongre'de yaptığı ilk konuşmada, görevinin ilk 100 gününde daha önce hiçbir başkanın yapamadığı kadar çok istihdam yaratmayı başardığını söyledi.

- ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya başlamayı konuşmasının zamanının henüz gelmediğini bir kez daha tekrarladı.

- Powell, Çin'in yuanın dijital versiyonunu geliştirme konusundaki hızlı adımlarının, Fed'in kendi dijital para porjesini geliştirmek konusunda acele etmesine yol açmayacağını söyledi.

Yurt İçi Gündem

Merkez Bankası, yılın ikinci "Enflasyon Raporu"nu açıklayacak. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun raporla ilgili sunumunu piyasalar yakından takip edecek. Merkez Bankası bir önceki raporunda enflasyonun, 2021 yılı sonunda yüzde 9,4, 2022 yılı sonunda yüzde 7,0 olacağını tahmin etmişti. Bu raporda enflasyon tahminlerinin yukarı yönlü revize edilip edilmeyeceği piyasaların en önemli takip edeceği konu olacak.

TÜİK tarafından, Ekonomik Güven Endeksi ile Hizmet Üretici Fiyat Endeksi verilerini açıklayacak (10.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Yurt Dışı Gündem

Yurt dışında günün en önemli verisi ABD büyüme rakamları olacak. ABD'de 2020 yılı son çeyrekte GSYH yüzde 4,3, tüketici harcamaları yüzde 2,3, çekirdek PCE yüzde 1,3 artış göstermişti (15.30). ABD'de günün diğer verileri işsizlik başvuruları (15.30), bekleyen konut satışları (17.00), doğal gaz stokları (17.30) olacak.

Avrupa'da piyasalar Almanya'dan gelecek iş gücü istatistikleri (10.55) ile tüketici fiyat (15.00) verilerini izleyecek. Ülkede işsizlik mevsimsel düzeltilmiş verilerle yüzde 6,0, enflasyon yıllık yüzde 1,7 seviyesinde bulunuyor.

Euro Bölgesi M3 para arzı (11.00), güven endeksleri (12.00), Avrupa'da izlenecek diğer önemli veriler olacak.

Etiketler