Bugün piyasaların odağında kapasite kullanım oranı olacak: 25 Mayıs 2021

Bugün piyasalar kapasite kullanım oranı ve Hazine ihalelerini takip edecek.

Bugün piyasaların odağında kapasite kullanım oranı olacak: 25 Mayıs 2021

Yurt içinde kapasite kullanım oranı ve Hazine ihaleleri, yurt dışında Almanya büyüme ve IFO Endeksi takip edilecek.

Öne Çıkan Başlıklar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş görevden alınarak, yerine Prof. Dr. Semih Tümen atandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’ye yatırım yapılmasını görüşmek üzere ABD'li 20 büyük firmanın yöneticileriyle bir araya geleceği belirtildi.

St Louis Fed Başkanı James Bullard, pandeminin sonuna yaklaşıldığı ve toparlanmanın ivme kazanmakta olduğu ortamda finansal istikrarsızlığı ABD ekonomisi için "potansiyel bir risk" olarak algıladıklarını söyledi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, kripto paraların ve dijital finansın hızlı gelişimini görmezden gelemeyeceklerini söyledi.

Kansas City Fed Başkanı Esther George, Fed'in aylık 120 milyar dolar tutarında varlık alımının uzun vadeli faiz oranlarını düşük tutarak ekonomiye yardım etmeye devam ettiğini, ancak bir noktada bankanın varlık alımlarını ne zaman azaltılması gerektiğini tartışmalarının gerekeceğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Avrupa Konseyi Özel Toplantısı öncesi yaptıkları açıklamalarda Belarus’a Rynair krizi nedeniyle yaptırım uygulayacakları sinyalini verdi.

ABD basınında yer alan haberlerde, ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in haziran ayında İsviçre’nin Cenevre kentinde görüşeceği iddia edildi.

Yurt İçi Gündem

TÜİK, mayıs ayı Sektörel Güven Endekslerini açıklayacak (10.00). Geçen ay Hizmet Sektörü Güven Endeksi yüzde 2,0, Perakende Sektörü Güven Endeksi yüzde 5,6 düşüş göstermişti.

TCMB, mayıs ayına ilişkin kapasite kullanım oranı ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerini duyuracak (10.00). Kapasite kullanımı nisan ayında yüzde 75,9 olurken, Reel Kesim Güven Endeksi 111,0 puan olarak açıklanmıştı.

Haftanın ilk günü olduğu gibi Hazine bugün de iki ihale birden yapacak. Hazine 532 gün vadeli sabit kuponlu tahvil ile 7 yıl vadeli değişken faizli tahvili yeniden piyasaya sunacak. Sabit kuponlu tahvilde en son ortalama faiz yüzde 18,11 olurken, değişken faizli tahvilde yüzde 7,28 olarak gerçekleşmişti.

Yurt Dışı Gündem

ABD'de açıklanacak FHFA Konut Fiyat Endeksi, S&P Case Shiller Konut Fiyatları (16.00) ve yeni konut satışları (17.00) ile konut piyasasında yaşanan gelişmeler takip edilecek. ABD'de ayrıca Philadelphila Fed İmalat Dışı Aktivite Endeksi (15.30), Conferance Board Tüketici Güven Endeksi, Richmond Fed İmalat Endeksi (17.00), API petrol stokları (23.30) verileri bulunuyor.

Almanya'da final GSYH (09.00) ve Ifo İş Ortamı Endeksi (11.00) açıklanacak.

Paraguay, Kırgızistan, Endonezya, Macaristan ve Nijerya merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacaklar.

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nin ikinci gün oturumları yapılacak (10.00).

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Baş Ekonomisti Philip Lane, konuşma yapacak (17.00).

Etiketler