Bugün piyasaların odağında hangi veriler olacak? - 18 Haziran 2021

Yurt içinde önemli bir verinin öne çıkmadığı haftanın son gününde, yurt dışında Almanya üretici enflasyonu ve İngiltere perakende satışları takip edilecek.

Bugün piyasaların odağında hangi veriler olacak? - 18 Haziran 2021

Yurt içinde önemli bir verinin öne çıkmadığı haftanın son gününde, yurt dışında Almanya üretici enflasyonu ve İngiltere perakende satışları takip edilecek.

Bazı önemli satır başları:

ABD Ulusal Güvenli Danışmanı Jake Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu hafta gerçekleştirdiği görüşmede, Kabil Havalimanı güvenliğini Türkiye'nin sağlaması konusunda anlaştığını bildirdi.

ABD Temsilciler Meclisinde yapılan oylamada, 2002 yılında ABD'nin Irak'ı işgal etmesine müsaade eden ''Irak'ta Askeri Güç Kullanımı için Yetki'' adlı yetkilendirmeyi iptal eden yasa tasarısı kabul edildi. 

ABD Anayasa Mahkemesi, Obamacare ismiyle tanına sağlık sigortası yasasının iptali için Cumhuriyetçilerin yaptığı başvuruyu reddetti. 

Japonya Merkez Bankası (BoJ), faiz oranında değişiklik yapmadı. BoJ, eylül ayı sonunda tamamlanması planlanan Kovid-19 Pandemi Yardım Programının tarihini 6 ay uzattı. Karar 1'e karşı 8 oyla kabul edildi.

Goldman Sachs, FOMC toplantısının ardından açıklanan Fed yetkilileri nokta tahminlerinin 2023 yılında faiz artırımı için sinyal vermeleri sonrası Fed'den ilk faiz artırımına ilişkin kendi beklentisini de 2023'e çekti.

ABD Başkanı Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında bir görüşme ayarlamayı değerlendirdiklerini açıkladı.

Handelsblatt gazetesine konuşan Bundesbank Başkanı ve ECB Yönetim Konseyi üyesi Jens Weidmann, para politikasının 2022'de normalleşmesini beklediğini belirtti.

Yurt dışı gündem maddeleri:

Almanya üretici fiyatları günün öne çıkan verilerinden biri olacak. Almanya'da üretici fiyatlarının mayıs ayında yüzde 0,7, yıllık yüzde 6,4 arttığı tahmin ediliyor. Nisanda aylık yüzde 0,8, yıllık yüzde 5,2 artış kaydedilmişti.

Avrupa'da erken saatlerde gelecek olan bir diğer veri İngiltere perakende satışları olacak. Bir önceki ay yüzde 9,2 oranında yükselen perakende satışlarda mayıs ayı beklentisi yüzde 1,6 artış şeklinde oluştu.

Yıllık bazda ise baz etkisiyle yüksek beklenti sürüyor. Nisan ayında yüzde 42,4 olarak gerçekleşen artışın geçen ay yüzde 29,0 olması bekleniyor.

Yurt içinde öne çıkan veriler:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu'na katılacak.

10.00 - Yurt içinde TCMB kısa vadeli dış borç istatistiklerini, TOBB kurulan ve kapanan şirketler verilerini duyuracak.

10.30 - Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Bursa İş Dünyası ile Buluşma programına katılacak.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Macaristan'da Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bir araya gelecek.

Etiketler