Bugün piyasalarda izlenecek veriler... - 30 Nisan 2021

Bugün yurt içi piyasalarda ticaret ve turizm, yurt dışında Avrupa'da ülkelerin büyüme rakamları izlenecek.

Bugün piyasalarda izlenecek veriler... - 30 Nisan 2021

Haftanın ve ayın son günü hem yurt içi hem de yurt dışında yoğun veri akışı yaşanacak.

Yurt içinde ticaret, turizm ve bankacılık sektörü verileri, yurt dışında Avrupa ülkelerinde büyüme, ABD'de kişisel gelir ve harcama verileri öne çıkıyor.

Öne Çıkan Başlıklar

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salgın döneminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle memur ve esnaflar için hazırlanan yeni destekleri açıkladı.

- Çin'de imalat sektörü ve hizmet sektörü aktiviteleri nisan ayında bir önceki aya göre daha yavaş bir hızla büyüdüler. Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından hazırlanan resmi imalat PMI nisan ayında mart ayındaki 51,9 puandan 51,1 puana geriledi. Analistler ise resmi imalat PMI'nın 51,7 olmasını bekliyorlardı.

- Japonya'da Bakanlar Kurulu, acil durum rezervinden 500 milyar yen büyüklüğünde bir fonun pandemiden zarar gören işletmelerin desteklenmesi için harcanmasına onay verdi.

- ABD'nin sermaye piyasası kuruluşu SEC'in önde gelen üyelerinden Yet Hester Peirce, Çin'in çıkarmayı planladığı dijital Yuan'ın ABD Doları'nı tahtından indiremeyeceğini söyledi.

Yurt İçi Gündem

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dış ticaret, turizm, katı yakıtlar (10.00) verilerini açıklayacak. Mart ayında öncü verilerle ihracat yüzde 42,18 artışla 18,99 milyar dolar, ithalat yüzde 25,80 artışla 23,68 milyar dolar olurken, ticaret açığı 4,69 milyar dolar seviyesinde gelmişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, mart ayına ilişkin yabancı ziyaretçi sayısı verilerini duyuracak. Koronavirüs salgınının etkisiyle yabancı ziyaretçi sayıları bu yıl da düşük gelmeye devam ediyor. Şubat ayında yüzde 69,96 düşüşle 537 bin 976 yabancı ziyaretçi sayısı açıklanmıştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), mart sonu itibarıyla sektörel rakamları açıklayacak. Geçen yılın ilk çeyrek döneminde bankacılık sektörü 15,22 milyar TL net kâr açıklamıştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mayıs ayı kesinleşmiş ve haziran-temmuz ayları planlanan ihale takvimini açıklayacak. Hazine, mayıs ayı için 2'si ilk ihraç olmak üzere 7 ihale planlandığını açıklamıştı.

Yurt Dışı Gündem

Yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da yoğun bir veri akışı olacak.

Avrupa'da ilk önemli veri Almanya'dan gelecek büyüme rakamları olacak. Almanya'da 2020 yılı son çeyrekte mevsimsel düzeltilmiş GSYH dönemsel yüzde 0,3 artarken, yıllık yüzde 3,7 gerilemişti (11.00).

Avrupa'da diğer önemli veriler Fransa tüketici fiyatları, GSYH (09.45), İspanya GSYH (10.00), İtalya GSYH (11.00), İtalya tüketici fiyatları (12.00), Euro Bölgesi GSYH ve tüketici fiyatları (12.00) olacak.

ABD'de kişisel gelir ve harcamalar, istihdam maliyet endeksi (15.30), Chicago PMI (16.45), Michigan Tüketici Güven Endeksi (17.00), Baker Hughes sondaj kule sayısı (20.00) yakından takip edilecek.

Etiketler